Podologia

L'ús excessiu de les sabates de taló és perjudicial per a la salut de les dones

Un taló per sobre dels 3 centímetres de base provoca una alteració biomecànica de tot el cos

28.02.2017 | 12:52
Els talons provoquen lesions, dolor i fins i tot coixesa.

Els experts asseguren que els talons no són bons per als peus. «Un taló per sobre dels 3 centímetres de base provoca una alteració biomecànica de tot el cos tant estàtica, quan estem dempeus, com en la marxa. Aquestes alteracions biomecàniques afecten l'aparell locomotor, provoquen lesions, dolor i fins i tot coixesa», assenyala África López-Illescas, especialista en Medicina Esportiva.

López-Illescas argumenta que la inestabilitat pot causar alteracions en l'equilibri i en la coordinació: «quan es produeixen modificacions de l'equilibri i la coordinació vol dir que està alterat el sistema nerviós central. El cervell ha de treballar per reequilibrar-se amb una activitat neurosensorial dirigida només a això, la qual cosa provoca una gran fatiga del sistema nerviós central i no es presta la mateixa atenció a altres tasques».

El president del Col·legi de Podòlegs d'Andalusia, Jorge Barnés, explica que l'ús excessiu de talons pot arribar a modificar l'estructura del peu i facilita l'aparició d' inflamacions, dits d'arpa, dolor o Hallux Valgus (els coneguts galindons). Afirma que «l'ús abusiu pot provocar problemes d'estabilitat, durícies i malformacions».

Les dones passen per quiròfan quatre vegades més que els homes per problemes dels peus. I no són els únics que pateixen les conseqüències de calçar habitualment sabates de taló, també els genolls, l'esquena i el coll. Les lesions més comunes són la fasciïtis plantar, dolor a la part del taló, els galindons i els dits de martell. «Fins i tot es pot arribar a provocar una artrosi precoç», apunta África López-Illescas.

Els talons d'agulla són els més inestables i perjudicials per a la salut perquè provoquen més problemes ortopèdics. Els talons més amples i amb plataformes més elevades, que no tenen tant desnivell, suposen menys lesions. Cal tenir en compte que pesin poc i que siguin estables. El taló que no supera els 5 centímetres d'altura és més recomanable, així com també que la sola de la sabata tingui plataforma. S'aconsella no carregar tot el pes al peu, seient o arrepenjar-se de tant en tant, i que la sola tingui amortiguació suficient per reduir l'impacte.

Altres recomanacions són que s'alterni la sabata alta amb calçat pla, per evitar que la musculatura de la cama s'habituï a l'altura del taló. «I per a les dones que fa anys que fan servir talons alts, els aconsello que en vagin disminuint l'altura progressivament i mai passin directament a sabates planes», conclou López-Illescas.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Salut


Exercicis de fisioteràpia a l'aigua
Fisioteràpia a domicili en benefici de 35 malalts

Fisioteràpia a domicili en benefici de 35 malalts

L'Associació de les Mucopolisacaridosis invereteix en aquest servei 10.000 euros de BBVA

Què és el sexe tàntric?

Què és el sexe tàntric?

Aquesta pràctica es basa en el Tantra, una doctrina oriental mil·lenària que cerca la plenitud...

El celíac neix o es fa?

El celíac neix o es fa?

Segons un estudi dels Estats Units una infecció intestinal podria acabar produint celiaquia

Deu símptomes per detectar el Parkinson

Deu símptomes per detectar el Parkinson

Es tracta del segon trastorn neurodegeneratiu més freqüent a Espanya després de l'Alzheimer

Embaràs

Guia per a embarassades

redacció

 | 0

Et donem consells, t'ensenyem a fer massatges, t'expliquem què pots i no pots menjar...

 

Enllaços recomanats: Premis cinema