La Fundació Amancio Ortega donarà uns 320 milions d'euros a totes les comunitats autònomes perquè puguin adquirir nous equips de diagnòstic i tractament del càncer per als seus hospitals públics. En concret, segons ha informat aquesta entitat, la inversió anirà destinada a comprar més de 290 mamògrafs i equips de radioteràpia d'última generació.

La Fundació Amancio Ortega contribueix des de fa anys a la millora de la tecnologia en el sistema sanitari gallec. El Centre Tecnològic de Formació de la Xerencia d'Xestión Integrada de La Corunya, on els futurs metges assagen tècniques com endoscòpies o reanimacions abans portar-les a terme en pacients o els facultatius veterans aprenen noves tècniques quirúrgiques, és un clar exemple. La Fundació va invertir gairebé dos milions d'euros a dotar de l'última tecnologia a aquesta àrea de formació -ubicada al costat del Matern d'A Corunya- amb la qual col·labora des de l'any 2005. Maniquís que sagnen i entren en parada igual que un pacient real; màquines que reprodueixen a la perfecció com seria realitzar una prova mèdica o simuladors que permeten practicar complexes operacions quirúrgiques són només algunes de les tecnologies que converteixen aquest centre corunyès en referència a nivell internacional en formació de sanitaris.

Més enllà de Galícia, la Fundació va arribar a un acord amb la Junta d'Andalusia al maig de 2016 per finançar 25 equips de radioteràpia per als hospitals públics d'aquesta comunitat. En concret, l'entitat es compromet a finançar fins al 2019 l'adquisició d'aquests aparells que realitzaran més de 225.000 sessions anuals en centres de la sanitat pública andalusa.

Suport a la lluita contra el càncer

La Fundació Amancio Ortega ja ha arribat principis d'acord amb els departaments de salut de totes les comunitats autònomes per estendre el programa de suport a l'Oncologia espanyola iniciat el 2015 a Galícia que, posteriorment, va ampliar el maig de l'any passat a Andalusia. Dins de la inversió global anunciada per la Fundació s'inclouen els 17 milions donats fa dos anys a la comunitat gallega, per comprar 16 mamògrafs digitals i 12 acceleradors lineals nous, i els 40 milions que té previst destinar a Andalusia, amb els que s'adquiriran 25 nous equips de radioteràpia.

Cada any es diagnostiquen a Espanya més de 200.000 nous casos de càncer, dels quals almenys un 60 per cent precisen tractament per radioteràpia en algun moment de la seva evolució. I per a això, segons assenyala la Fundació Amancio Ortega, la incorporació d'equipaments d'última generació, com ara la mamografia digital amb tomosíntesis o els acceleradors lineals avançats, és clau a l'hora de "fer diagnòstics més precisos i proporcionar als pacients tractaments més eficaços, menys agressius i de menor durada ".

Els professionals de cada servei, part important del procés

La Fundació Amancio Ortega ha treballat amb els professionals de cada servei autonòmic per identificar les necessitats en aquest àmbit i veure quants equips era necessari renovar o adquirir, ja que hi ha regions que no disposen d'aquest equipament o el tenen des de fa molts anys. De fet, un informe presentat fa un any per la Societat Espanyola d'Oncologia Radioteràpica (SEOR) alertava que el Sistema Nacional de Salut (SNS) necessitava 70 equips per complir amb els estàndards mínims recomanats a nivell europeu. I dels existents, un de cada tres es consideren "obsolets" en tenir més de 10 anys d'antiguitat, segons SEOR.

Després de l'anunci d'aquest dimecres, el següent pas serà formalitzar la donació mitjançant protocols específics amb els diferents governs autonòmics per donar pas als procediments administratius públics necessaris per a l'adquisició dels equips. A més, la inversió no només anirà destinada a la compra dels equips sinó al seu manteniment i la formació necessària per al seu ús.