"Hi ha una tendència natural a fer servir el medicament per davant de qualsevol altra opció. És la forma més ràpida de trobar una solució si tenim molèsties, però moltes vegades n'hi hauria prou amb relaxar-se o consumir un aliment", alerta el doctor Antonio Torres, del grup de Dolor de la Societat Espanyola de Medicina General i de Família (SEMFYC). I és que actualment, ens és tant fàcil accedir als medicaments que moltes vegades els fem servir sense haver provat abans cap altre remei que seria igualment efectiu.

Segons Torres, si es parla de drogues del segle XXI l'ibuprofèn seria una d'elles, però també l'omeprazol, les benzodiazepines o el paracetamol, per exemple. "L'ibuprofèn forma part d'aquest grup de fàrmacs amb tendència a ser consumits sense tenir-ne un coneixement adequat. Els medicaments tenen riscos i la gent desconeix com utilitzar-los. Avui em comentava una persona que la seva mare, de 70 anys, consumeix fins a cinc ibuprofens al dia", ressalta aquest especialista.

Igualment, l'experta del grup de treball de la Gestió del Medicament de la Societat Espanyola de Metges d'Atenció Primària (SEMERGEN), Paloma Casado, sosté que en l'actualitat s'està abusant de l'ibuprofè. "S'ha passat del paracetamol a l'ibuprofè i també s'ha passat de la dosi habitual de paracetamol de 650 grams a la d'un gram. Es tracta d'un error cultural, prendre el medicament més potent perquè pensem que el nostre dolor se n'anirà abans", indica la doctora.

En aquest sentit, considera que, com que l'ibuprofè és "bastant eficaç", s'estan canviant els hàbits de consum del paracetamol i s'està passant a l'ibuprofè. I arribats a aquest punt subratlla també el desconeixement sobre els efectes secundaris que produeix a l'estómac, per exemple. "Com tots els antiinflamatoris pot provocar gastritis i pot afectar el ronyó. Fa gairebé dos anys es van presentar uns estudis que demostraven que la ingesta abundant d'ibuprofè i d'antiinflamatoris augmentava el risc cardiovascular", afegeix Casado.

Els dos especialistes remarquen que els medicaments sempre s'han de prendre sota prescripció mèdica i és el facultatiu qui millor pot orientar sobre quan prendre'n cadascun.

La principal diferència entre el paracetamol i l'ibuprofèn

-Quan patim un procés que no és predominantment inflamatori, com per exemple un refredat, el més indicat és el paracetamol.

-Quan el procés és inflamatori (mal de queixal o de coll) convé prendre ibuprofèn.

Per dolors lleus i mal de cap?

El Paracetamol va bé quan es tracta d'un dolor lleu i moderat, com un mal de genoll després de caure a terra, o un mal de cap normal. Si fos fort sí que convindria prendre ibuprofè, precisa l'expert. En aquest sentit, en casos de migranya, especifica Torres, és preferible l'antiinflamatori perquè aquesta patologia té un doble component de dolor crònic central, on el paracetamol no sol fer res, i la seva part antiinflamatòria 'treballa' a la part vascular de la migranya.

I per la febre?

Quan hi ha febre es poden fer servir tots dos. Casado especifica que tots dos fàrmacs són efectius, ja que els dos són bons antitèrmics però això sí, recorda que el paracetamol no fa mal a l'estómac i l'ibuprofèn, sí. Per això Torres assenyala que és preferible intentar-ho primer amb el paracetamol.

Per què s'aconsella combinar paracetamol o ibuprofèn en un mateix tractament?

L'especialista de SEMERGEN indica que d'aquesta manera es pot escurçar la ingesta entre medicament i medicament. "Si es té molt dolor es pot intercalar una pastilla. Així es combina per tenir durant més temps l'efecte d'una medicació i d'aquesta manera tampoc s'augmenta la dosi d'un d'ells.