El principal objectiu de congelar el menjar és la d'allargar-ne la seva vida útil. El problema és que no sempre es fa bé. Al conservar el menjar en un entorn fred, i de vegades molt fred, l'activitat microbiana s'alenteix o fins i tot s'atura. A diferència del que passa amb la calor, que pot acabar amb els microorganismes d'una vegada per totes, el fred només redueix la seva població durant un període de temps.

Per exemple, les espores de la floridura són capaces d'hivernar dins del menjar, però quan arriba la calor, aquestes tornen a la vida. Així ho adverteix Carol Ann Rinzler a 'Nutrició per Dummies' (Planeta), un manual amb instruccions sobre els aliments per a principiants, en el qual també subratlla que el temps de conservació dels aliments refrigerats depèn de dos factors: el primer és el tipus d'aliment en si; i el segon, la qualitat de l'envasat (com millor sigui, més temps durarà a la nevera). "Si el menjar entra i surt de la nevera tota l'estona pot fer-se malbé molt abans", precisa.

L'autora de més de 20 llibres sobre salut i nutrició aconsella que si un aliment sembla sospitós cal tirar-lo directament a les escombraries sense provar-ho. "L'olor no sempre revela que un aliment ja ha caducat", alerta.

D'altra banda, explica que la taca seca marró que sol aparèixer en els àpats congelats, més coneguda com a 'cremada per congelació', sorgeix quan la humitat s'evapora de la superfície del menjar congelat.

"Com les cremades per congelació alteren la composició dels greixos en la superfície de la carn, també pot causar petits canvis en el gust", afegeix. Per evitar aquestes taques diu que només cal embolicar bé el menjar en paper d'alumini o en paper per congelar i guardar-la en una bossa de plàstic. "Com menys aire quedi a la borsa, menys taques marrons en la carn", explica l'experta.

En aquesta guia amb els últims descobriments en la matèria, Carol Ann Rinzler assenyala que en congelar qualsevol aliment, l'aigua que hi ha dins de les cèl·lules allibera petits cristalls que poden trencar la paret cel·lular. Al descongelar el menjar, el líquid que hi ha a l'interior de les cèl·lules s'escapa, per això el menjar congelat té una textura més seca que la fresca. Al seu torn, ressalta que aquesta pèrdua d'humitat pot reduir-se descongelant el menjar dins del seu embolcall, perquè així pugui reabsorbir la humitat que queda en l'envàs.

"Per desgràcia és impossible retornar la seva textura cruixent a les verdures congelades. Com contenen molta aigua, al descongelar-se els vidres trenquen totes les parets cel·lulars i queden molt toves. El millor és apartar les verdures de l'estofat i altres plats similars abans de ficar-les al congelador ", especifica l'experta.

Ja específicament sobre congelar els aliments prèviament descongelats, l'experta en nutrició indica que el departament d'Agricultura dels Estats Units no diu "res" en contra de tornar a congelar el menjar que ja s'ha descongelat, sempre i quan encara contingui cristalls de gel o es noti fred al tacte. Això sí, necessita que els àpats amb salsa, com els macarrons amb formatge, serien l'excepció. "En treure el plat del congelador, la salsa es posa a la temperatura ambient molt abans que les parts sòlides, de manera que els microorganismes comencen a fer la seva feina quan el menjar encara està dur com una pedra. Si treus un plat amb salsa del congelador és per consumir-lo de seguida. Si no caldrà llençar-lo ", adverteix.