Carbohidrats bons vs. dolents: quins triar?

La moda del 'Low-carb' convé a la indústria càrnia i làctia, perjudica el medi ambient i no és necessàriament bo per a la salut

26.05.2017 | 13:20
Carbohidrats bons vs. dolents: quins triar?

'Low-carb' o fins i tot "no-carb ': l'alimentació amb pocs hidrats de carboni està cada vegada més de moda, ja que pel que sembla permet baixar ràpidament aquests molestos quilos de més. Però és sana aquesta tendència? Els estudis indiquen que el que és realment decisiu no és la quantitat de carbohidrats que s'ingereixen, sinó la seva qualitat.

Pa, fideus i arròs. Tots coneixem els carbohidrats clàssics. No obstant això, aquests també són presents en fruites, productes lactis i verdures. Les veritables "bombes" de carbohidrats són els dolços i les llimonades. I és que els carbohidrats no són més que molècules de sucre. No obstant això, no tots els carbohidrats són iguals. Els experts els diferencien per les molècules de sucre pels quals estan compostos: quan més llarga la cadena de molècules de sucre, més complexos els carbohidrats.

La glucosa i la fructosa estan compostes per només una molècula de sucre, la forma més simple d'un carbohidrat. La lactosa i la sacarosa estan compostes per dues molècules de sucre. El midó o la cel·lulosa, que apareixen en aliments vegetals, són per la seva llarga cadena de sucres polisacàrids.

Per al cos són més sans que els carbohidrats simples, ja que com més llarga la cadena de molècules de sucre, més temps necessita el cos per metabolitzar i absorbir en la circulació. Això té molts avantatges: els productes de gra integral, per exemple, fan que la glucèmia pugi més lent que una barra de xocolata. Amb cada àpat, el cos genera l'hormona insulina que permet que les cèl·lules del cos absorbeixin la glucosa (sucre en sang) per generar l'energia. Després, el nivell de glucosa torna a baixar.

La insulina també té un efecte sobre la sensació de sacietat. Si es la segrega per un període llarg de forma contínua, hi ha sensació de sacietat. Per això se sol tenir més gana després de menjar un dolç, que dispara ràpidament la glucosa, que si es menja una llesca de pa integral, encara que tinguin la mateixa quantitat de calories. Qui menja a totes hores petits snacks manté la seva glucosa especialment alta sense cap necessitat. Això afecta el metabolisme i tot pot derivar en una diabetis mellitus o fetge gras. Per això, molts nutricionistes recomanen les clàssiques tres àpats al dia.

Per evitar malalties, són decisives les fibres. Es tracta de components vegetals difícils de digerir que contenen polisacàrids i lignina i ajuden al bon funcionament dels intestins, a evitar el risc de càncer de còlon, la pressió alta o el sobrepès.

També per això els carbohidrats continguts en verdures, fruites i productes de gra sencer són els millors. Molts nutricionistes coincideixen: els carbohidrats formen part d'una alimentació equilibrada. Reemplaçar tampoc és tan fàcil. Molts seguidors de les dietes de baix-carb 'consumeixen més carn o lactis, el que no és necessàriament més sa. Fins i tot hi ha especialistes que adverteixen que la moda del low-carb convé a la indústria làctia i càrnia, però no és tan sols la millor des del punt de vista mediambiental.

Està clar: per baixar de pes cal reduir la ingesta de calories. Però renunciar per complet a determinats grups d'aliments no és una bona idea per a una alimentació equilibrada.

Els nutricionistes apunten cada vegada menys a dir-li als seus pacients què i quant menjar, sinó a una alimentació equilibrada. Les regles bàsiques són: tot el que es vulgui de fruites i verdures; si es mengen pastes o pans, que siguin integrals; ingerir pocs dolços i en el possible res de gasoses ensucrades. Un altre tip és fer menjar casolà, ja que aquesta no sol tenir els sucres que contenen els productes industrials. És a dir: carbohidrats sí, però assegureu-vos que siguin els correctes.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Embaràs

Guia per a embarassades

redacció

 | 0

Et donem consells, t'ensenyem a fer massatges, t'expliquem què pots i no pots menjar...

 

Enllaços recomanats: Premis cinema