Entre un 30 i un 40 % de les consultes als dermatòlegs estan associades a factors emocionals, perquè la pell i el sistema nerviós tenen un mateix punt embrionari, anomenat ectoderma, cosa que explica l'estreta relació entre el que passa al cervell i els efectes sobre la pell.

Així ho han explicat els dermatòlegs que participen avui en la II Jornada de Patologia de la pell en Atenció Primària, organitzada per la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC), en la qual participen més de 300 especialistes a l'Hotel Barcelona Sants.

Els dermatòlegs, que han destacat que la pell és l'òrgan humà més gran i que pesa una mitjana de 4 quilos, han assenyalat que la relació entre el que ens passa i com ens afecta a la pell està estudiada des de fa temps, i ha donat lloc a la psicodermatologia, una nova subespecialitat emergent tant al camp de la Psiquiatria com en el de la Dermatologia.

Els especialistes han coincidit en el fet que incrementar el coneixement d'aquests processos des de la perspectiva biopsicosocial a través de la relació entre metges de capçalera, psiquiatres i dermatòlegs pot ser útil i altament beneficiós.

Investigacions realitzades a Europa i els EUA suggereixen que una situació d'estrès allibera neurotransmissors que alteren la producció d'hormones i que l'ansietat pot actuar com a causa o conseqüència de determinades patologies dermatològiques, ha destacat la dermatòloga María José Tribó.

"La pell pot ser circumstancialment un indicador visible de l'estat anímic d'una persona. Per exemple, la cara es ruboritza per vergonya, goig o estrès i pateix pal·lidesa amb la ira o el pànic", ha posat com a exemple.

Segons l'especialista, les afeccions que l'estat d'ànim pot tenir sobre la pell són àmplies, i més complexes que la simple ruborització.

"Aquestes afeccions cutànies vinculades a factors emocionals es poden subdividir en tres grups: les síndromes psiquiàtriques amb expressió dermatològica (alteracions dermatològiques autoinfligides, deliris, fòbies ...), afeccions cutànies amb clara incidència psicoemocional (trastorns de sensibilitat cutània, trastorns obsessius-compulsius i trastorns relacionats) i les afeccions dermatològiques modificades per l'estrès (psoriasi, dermatitis atòpica, dermatitis seborreica, acné ...)", ha detallat Tribó.

"És fonamental, doncs, donar pautes per conèixer i detectar aquesta possible relació entre factors emocionals i dermatològics a metges de capçalera i dermatòlegs, per oferir una completa atenció al pacient", ha conclòs Tribó.

La doctora Mireia Serrano, metge de capçalera i coordinadora del grup de Dermatologia de la CAMFiC, ha estat la impulsora d'aquestes jornades, que "tenen per objectiu que metges de capçalera, infermeres, pediatres, dermatòlegs i farmacèutics actualitzin coneixements sobre dermatologia per millorar els seus coneixements i competències, oferint una millor atenció al pacient".

La jornada inclou cinc tallers sobre dermatoscopia bàsica, teledermatología, dermatoscopia per a iniciats, maneig de les infeccions sexuals en l'Atenció Primària, i l'ús de medicaments individualitzats.

La part final de la Jornada comptarà amb una taula d'experts per analitzar el tractament de les úlceres cutànies cròniques.