Pulmons gegants per deixar de fumar

La Xarxa de Prevenció i Control del Tabaquisme ha dut a terme una original iniciativa per incentivar a abandonar el tabac

02.06.2017 | 12:13
Pulmons gegants per deixar de fumar

"Menys fumar i més caminar" és el lema d´aquest any 2017 de la Setmana sense Fum. En el dia mundial sense tabac s´ha volgut incidir en les conseqüències sanitàries i mediambientals que suposen l´addicció i la producció del tabac i productes derivats.

La Xarxa de Prevenció i Control del Tabaquisme a la Catalunya Central, de la qual formen part àrees bàsiques de salut, hospitals, oficines de farmàcia, serveis d´atenció a la salut sexual i reproductiva, ajuntaments, universitat i l´Agència de salut pública de Catalunya, ha impulsat una activitat comú a les 6 capitals de comarca de la Catalunya Central: Manresa, Berga, Solsona, Moià, Igualada i Vic.

Aquesta activitat ha consistit en la construcció d´uns pulmons sobre els quals s´hi anaven col·locant globus de diferents colors en funció de la resposta de la persona a qui es demanava si era fumador. Segons la resposta, el color del globus podia ser diferent: s´inflava un globus vermell si la persona no era fumadora, negre si responia afirmativament a la pregunta, gris si expressaven ser fumadors passius i rosa si el qui responia a la pregunta era exfumador de més d´un any.

Aquests globus que simulaven alvèols s´anaven penjant sobre les estructures en forma de pulmons. D´aquesta manera s´ha disposat d´una "fotografia" de la població que hi ha participat. Durant l´activitat, també s´informava als fumadors de com deixar de fumar i s´animava als qui no fumen a ser agents actius enfront el tabaquisme. L´activitat finalitzava quan l´estructura dels pulmons estava plena de globus.

Aquesta activitat ha permès d´una forma molt senzilla visual i didàctica veure com afecta a la salut el consum de tabac. Quants més fumadors hi havia en un territori, més negres quedaven els pulmons. A l´hora, permet veure als fumadors, la repercussió física que ocasiona en els pulmons el consum del tabac.

Paral·lelament, moltes àrees bàsiques i hospitals s´han sumat a aquesta iniciativa i, durant tota la setmana s´han fet accions de sensibilització i prevenció entre els més joves, taules informatives on s´han realitzat proves respiratòries per mesurar el nivell de diòxid de carboni present als pulmons de les persones fumadores, alhora que se´ls ha donat informació específica per poder deixar de fumar.

L´OMS manté que el control del tabac pot salvar milions de vides i estalviar milers de milions de dòlars ja que la indústria tabaquera i l´impacte dels seus productes llastren les economies mundials amb més d´1 bilió de dòlars cada any en despeses sanitàries i pèrdua de productivitat.

A Catalunya, el tabac provoca 25 morts prematures cada dia, i la producció consumida aquí provoca la destrucció de 28 milions d´arbres i l´emissió de 114 tones de micropartícules molt perjudicials per a la salut. Cal recordar que una sola burilla contamina més de 10 litres d´aigua, i triga 25 anys a degradar-se.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Salut


Consulta la dosis recomanada.
Quina és la dosi diària màxima de ibuprofèn?

Quina és la dosi diària màxima de ibuprofèn?

Aquest antiinflamatori és un dels medicaments més habituals en els nostres farmacioles

Per què cal vacunar-se de la grip?

Per què cal vacunar-se de la grip?

El virus no és mortal, però en embarassades o en persones majors de 60 anys pot ser-ho

Quants ous es poden menjar a la setmana?

Quants ous es poden menjar a la setmana?

L'ombra del colesterol sempre ha planat sobre aquest aliment

Remeis casolans per combatre la tos seca

Remeis casolans per combatre la tos seca

Descobreix com evitar-la amb ingredients que tens a casa i acaba amb les molèsties

Embaràs

Guia per a embarassades

redacció

 | 0

Et donem consells, t'ensenyem a fer massatges, t'expliquem què pots i no pots menjar...

 

Enllaços recomanats: Premis cinema