"Menys fumar i més caminar" és el lema d´aquest any 2017 de la Setmana sense Fum. En el dia mundial sense tabac s´ha volgut incidir en les conseqüències sanitàries i mediambientals que suposen l´addicció i la producció del tabac i productes derivats.

La Xarxa de Prevenció i Control del Tabaquisme a la Catalunya Central, de la qual formen part àrees bàsiques de salut, hospitals, oficines de farmàcia, serveis d´atenció a la salut sexual i reproductiva, ajuntaments, universitat i l´Agència de salut pública de Catalunya, ha impulsat una activitat comú a les 6 capitals de comarca de la Catalunya Central: Manresa, Berga, Solsona, Moià, Igualada i Vic.

Aquesta activitat ha consistit en la construcció d´uns pulmons sobre els quals s´hi anaven col·locant globus de diferents colors en funció de la resposta de la persona a qui es demanava si era fumador. Segons la resposta, el color del globus podia ser diferent: s´inflava un globus vermell si la persona no era fumadora, negre si responia afirmativament a la pregunta, gris si expressaven ser fumadors passius i rosa si el qui responia a la pregunta era exfumador de més d´un any.

Aquests globus que simulaven alvèols s´anaven penjant sobre les estructures en forma de pulmons. D´aquesta manera s´ha disposat d´una "fotografia" de la població que hi ha participat. Durant l´activitat, també s´informava als fumadors de com deixar de fumar i s´animava als qui no fumen a ser agents actius enfront el tabaquisme. L´activitat finalitzava quan l´estructura dels pulmons estava plena de globus.

Aquesta activitat ha permès d´una forma molt senzilla visual i didàctica veure com afecta a la salut el consum de tabac. Quants més fumadors hi havia en un territori, més negres quedaven els pulmons. A l´hora, permet veure als fumadors, la repercussió física que ocasiona en els pulmons el consum del tabac.

Paral·lelament, moltes àrees bàsiques i hospitals s´han sumat a aquesta iniciativa i, durant tota la setmana s´han fet accions de sensibilització i prevenció entre els més joves, taules informatives on s´han realitzat proves respiratòries per mesurar el nivell de diòxid de carboni present als pulmons de les persones fumadores, alhora que se´ls ha donat informació específica per poder deixar de fumar.

L´OMS manté que el control del tabac pot salvar milions de vides i estalviar milers de milions de dòlars ja que la indústria tabaquera i l´impacte dels seus productes llastren les economies mundials amb més d´1 bilió de dòlars cada any en despeses sanitàries i pèrdua de productivitat.

A Catalunya, el tabac provoca 25 morts prematures cada dia, i la producció consumida aquí provoca la destrucció de 28 milions d´arbres i l´emissió de 114 tones de micropartícules molt perjudicials per a la salut. Cal recordar que una sola burilla contamina més de 10 litres d´aigua, i triga 25 anys a degradar-se.