Pulmons gegants per deixar de fumar

La Xarxa de Prevenció i Control del Tabaquisme ha dut a terme una original iniciativa per incentivar a abandonar el tabac

02.06.2017 | 12:13
Pulmons gegants per deixar de fumar

"Menys fumar i més caminar" és el lema d´aquest any 2017 de la Setmana sense Fum. En el dia mundial sense tabac s´ha volgut incidir en les conseqüències sanitàries i mediambientals que suposen l´addicció i la producció del tabac i productes derivats.

La Xarxa de Prevenció i Control del Tabaquisme a la Catalunya Central, de la qual formen part àrees bàsiques de salut, hospitals, oficines de farmàcia, serveis d´atenció a la salut sexual i reproductiva, ajuntaments, universitat i l´Agència de salut pública de Catalunya, ha impulsat una activitat comú a les 6 capitals de comarca de la Catalunya Central: Manresa, Berga, Solsona, Moià, Igualada i Vic.

Aquesta activitat ha consistit en la construcció d´uns pulmons sobre els quals s´hi anaven col·locant globus de diferents colors en funció de la resposta de la persona a qui es demanava si era fumador. Segons la resposta, el color del globus podia ser diferent: s´inflava un globus vermell si la persona no era fumadora, negre si responia afirmativament a la pregunta, gris si expressaven ser fumadors passius i rosa si el qui responia a la pregunta era exfumador de més d´un any.

Aquests globus que simulaven alvèols s´anaven penjant sobre les estructures en forma de pulmons. D´aquesta manera s´ha disposat d´una "fotografia" de la població que hi ha participat. Durant l´activitat, també s´informava als fumadors de com deixar de fumar i s´animava als qui no fumen a ser agents actius enfront el tabaquisme. L´activitat finalitzava quan l´estructura dels pulmons estava plena de globus.

Aquesta activitat ha permès d´una forma molt senzilla visual i didàctica veure com afecta a la salut el consum de tabac. Quants més fumadors hi havia en un territori, més negres quedaven els pulmons. A l´hora, permet veure als fumadors, la repercussió física que ocasiona en els pulmons el consum del tabac.

Paral·lelament, moltes àrees bàsiques i hospitals s´han sumat a aquesta iniciativa i, durant tota la setmana s´han fet accions de sensibilització i prevenció entre els més joves, taules informatives on s´han realitzat proves respiratòries per mesurar el nivell de diòxid de carboni present als pulmons de les persones fumadores, alhora que se´ls ha donat informació específica per poder deixar de fumar.

L´OMS manté que el control del tabac pot salvar milions de vides i estalviar milers de milions de dòlars ja que la indústria tabaquera i l´impacte dels seus productes llastren les economies mundials amb més d´1 bilió de dòlars cada any en despeses sanitàries i pèrdua de productivitat.

A Catalunya, el tabac provoca 25 morts prematures cada dia, i la producció consumida aquí provoca la destrucció de 28 milions d´arbres i l´emissió de 114 tones de micropartícules molt perjudicials per a la salut. Cal recordar que una sola burilla contamina més de 10 litres d´aigua, i triga 25 anys a degradar-se.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Salut


Evita recuperar els quilos perduts durant l''operació biquini'
Cinc batuts depuratius per netejar l'organisme

Cinc batuts depuratius per netejar l'organisme

Descobreix els liquats que t'ajuden a contrarestar els excessos de l'estiu de forma fàcil

Es pot tornar a congelar un aliment descongelat?<br/>

Es pot tornar a congelar un aliment descongelat?

Descobreix com allargar la vida útil dels aliments que tens a la nevera sense córrer riscos

Un jove de 18 anys crea un sostenidor per detectar el càncer de mama

Un jove de 18 anys crea un sostenidor per detectar el càncer de mama

El mexicà Julián Ríos treballa en l'invent des que gairebé perd a la seva mare per la malaltia

El sucre que no es veu en el que consumim cada dia

El sucre que no es veu en el que consumim cada dia

Un projecte fotogràfic revoluciona les xarxes en visibilizar el sucre ocult en nombrosos productes

Embaràs

Guia per a embarassades

redacció

 | 0

Et donem consells, t'ensenyem a fer massatges, t'expliquem què pots i no pots menjar...

 

Enllaços recomanats: Premis cinema