«Inestable després del vertigen?»

En casos en què persisteix la inestabilitat es recomana alguna sessió de rehabilitació vestibular

03.07.2017 | 15:17
Sessió de rehabilitació.

El vertigen és una falsa il·lusió de moviment propi o de l´entorn, o de gir; que pot ser passatgera o durar hores o fins i tot dies, i pot anar acompanyada de nàusees, vòmits...; en canvi la inestabilitat es defineix com una limitació per mantenir o controlar l´equilibri, principalment quan estem drets; sense sensació de gir. En els cassos on persisteix la inestabilitat recomanaríem alguna sessió de rehabilitació vestibular (RV) dirigida a recuperar i compensar el dany residual, procurant garantir una bona estabilitat postural, més autonomia i millor qualitat de vida als pacients.

Què és l´RV?


És una alternativa no invasiva, sense medicació ni efectes secundaris, efectiva per a les persones que tenen desordres vestibulars.
El tractament consisteix en exercicis especialitzats i adaptats a cada cas individual amb moviments repetitius i maniobres sistemàtiques, dirigides a eliminar o disminuir els símptomes de mareig i a estabilitzar el control postural i de l´equilibri dels pacients. També inclou exercicis visuals d´adaptació per estabilitzar el sistema visual-motor. Busca que l´SNC i el cervell compensin o s´adaptin al missatge asimètric que envia el sistema vestibular a través dels ulls, cos, etc. És un tractament de compensació i/o adaptació. Normalment fan falta 6-8 sessions i permet recuperar les activitats de la vida diària.

Per garantir-ne un bon resultat, l´inici ha de ser precoç, cal fixar objectius realistes i procurar una participació activa del pacient. Es pot seguir un pla adaptat al domicili o al centre, però s´ha de fer una avaluació contínua del dèficits que es puguin trobar per poder augmentar el grau de dificultat progressivament.

Quin és l´objectiu?


Restaurar l´equilibri accelerant i estimulant els mecanismes naturals d´adaptació, compensació i substitució; permetre que el pacient pugui executar els moviments que estava acostumat a fer abans que aparegués el vertigen.

Conclusions


L´RV és una planificació individualitzada d´exercicis amb la finalitat de millorar l´estabilitat dinàmica del cos (manteniment de la postura) i de l´estabilitat dinàmica de la mira ( reflex vestíbul-ocular, reflex optocinètic).
Val a dir que ni impedeix ni endarrereix l´aparició de noves crisis futures, però sí que ens ajuda a adquirir estratègies compensatòries inconscients que ens poden beneficiar davant aquestes noves crisis, millorar la nostra estabilitat postural i l´agilitat i prevenir caigudes.
Aquest tractament és efectiu aproximadament en el 90% dels pacients amb desequilibri.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Salut


Mamografies amb menys dolor, radiació i estrès
Mamografies amb menys dolor, radiació i estrès

Mamografies amb menys dolor, radiació i estrès

L'Hospital del Mar de Barcelona és el primer públic de l'Estat a incorporar una nova tecnologia

La nicotina arriba als dormitoris encara que es fumi a la cuina o la sala d'estar

La nicotina arriba als dormitoris encara que es fumi a la cuina o la sala d'estar

Un estudi de l'Agència de Salut Pública de Barcelona alerta dels perills de fumar en habitatges on...

Bayer suspèn la venda de l'anticonceptiu Essure després de l'avís de Sanitat<br/>

Bayer suspèn la venda de l'anticonceptiu Essure després de l'avís de Sanitat

L'Agència de Medicaments va demanar retirar-lo "en no disposar d'un certificat de marcatge CE en...

Quatre tasses diàries de cafè ajuden a prevenir la mort prematura

Quatre tasses diàries de cafè ajuden a prevenir la mort prematura

Investigadors de Navarra han conclòs que el seu consum redueix en un 64% el risc de mortalitat

Embaràs

Guia per a embarassades

redacció

 | 0

Et donem consells, t'ensenyem a fer massatges, t'expliquem què pots i no pots menjar...

 

Enllaços recomanats: Premis cinema