Segur que quan eres petit la teva mare et va dir alguna vegada allò de "no et banyis que se't talla la digestió" i tu et quedaves assegut a la tovallola amb cara de pocs amics esperant que les dues hores passessin ràpid per poder tornar de cap a l'aigua. Però, de veritat ha de passar aquest temps abans de poder-te banyare?

La hidrocució, coneguda popularment com tall de digestió, és l'estat sincopal que es produeix pel canvi brusc de temperatura que es dóna quan ens fiquem de cop a l'aigua. El contacte brusc de la pell i les vies respiratòries amb la temperatura de l'aigua fa que la respiració i la circulació s'inhibeixin en un acte reflex, provocant en molts casos parades cardiorespiratòries.

El risc de patir un tall de digestió és independent de l'edat. Pot passar-li a qualsevol, tant a un nen com a una persona gran, encara que la seva gravetat sol ser major en persones d'edat avançada o amb problemes de cor, ja que a més dels símptomes abans esmentats, tenen més facilitat per entrar en parada cardiorespiratòria.

Cada any moltes persones perden la vida a les platges i piscines espanyoles a causa d'aquest fenomen per no prendre les precaucions necessàries per a evitar-ho. No obstant això, al contrari de la creença popular, la hidrocució no té res a veure amb els processos digestius.

El culpable dels talls de digestió és l'impacte que es produeix en entrar en contacte amb l'aigua, i no el fet d'haver menjat res abans de posar-t'hi. Aquest fenomen pot arribar a produir-se també a la banyera de casa, però aquí hi ha menys perill que al mar o a la piscina, ja que és més difícil ofegar-se.

Malgrat que esperar dues hores abans de banyar-te no evita que es produeixin les hidrocucions, sí que cal tenir en compte alguns factors:

  • És més probable que es produeixin els talls de digestió quan l'aigua estigui especialment freda o la temperatura corporal sigui elevada: després d'haver passat molt de temps al sol, després d'haver practicat exercici, per un dia calorós o després dels àpats copiosos que acceleren la crema de calories
  • Els àpats abundants augmenten el risc de patir una hidrocució, perquè després de menjar la sang s'acumula en l'aparell digestiu i arriba en menor quantitat a la resta del cos. Per això, és recomanable, sobretot entre els més petits, esperar entre una hora i mitja i dues hores abans de ficar-se a l'aigua.

Com evitar un tall de digestió?

De qualsevol manera. Per prevenir un tall de digestió sempre resulta aconsellable entrar a l'aigua a poc a poc, mullant el cos de manera progressiva, especialment el cap; així s'adaptarà gradualment al canvi de temperatura i la conseqüent pèrdua de calor no serà tan brusca. També és recomanable evitar les llargues exposicions al sol i l'exercici físic intens abans i durant el bany.