Cal fer dues hores de digestió abans de banyar-se?

La hidrocució, el popular tall de digestió, no té res a veure amb posar-te a l'aigua després de dinar

14.07.2017 | 18:59
La hidrocució es coneix popularment com tall de digestió

Segur que quan eres petit la teva mare et va dir alguna vegada allò de "no et banyis que se't talla la digestió" i tu et quedaves assegut a la tovallola amb cara de pocs amics esperant que les dues hores passessin ràpid per poder tornar de cap a l'aigua. Però, de veritat ha de passar aquest temps abans de poder-te banyare?

La hidrocució, coneguda popularment com tall de digestió, és l'estat sincopal que es produeix pel canvi brusc de temperatura que es dóna quan ens fiquem de cop a l'aigua. El contacte brusc de la pell i les vies respiratòries amb la temperatura de l'aigua fa que la respiració i la circulació s'inhibeixin en un acte reflex, provocant en molts casos parades cardiorespiratòries.

El risc de patir un tall de digestió és independent de l'edat. Pot passar-li a qualsevol, tant a un nen com a una persona gran, encara que la seva gravetat sol ser major en persones d'edat avançada o amb problemes de cor, ja que a més dels símptomes abans esmentats, tenen més facilitat per entrar en parada cardiorespiratòria.

Cada any moltes persones perden la vida a les platges i piscines espanyoles a causa d'aquest fenomen per no prendre les precaucions necessàries per a evitar-ho. No obstant això, al contrari de la creença popular, la hidrocució no té res a veure amb els processos digestius.

El culpable dels talls de digestió és l'impacte que es produeix en entrar en contacte amb l'aigua, i no el fet d'haver menjat res abans de posar-t'hi. Aquest fenomen pot arribar a produir-se també a la banyera de casa, però aquí hi ha menys perill que al mar o a la piscina, ja que és més difícil ofegar-se.

Malgrat que esperar dues hores abans de banyar-te no evita que es produeixin les hidrocucions, sí que cal tenir en compte alguns factors:

  • És més probable que es produeixin els talls de digestió quan l'aigua estigui especialment freda o la temperatura corporal sigui elevada: després d'haver passat molt de temps al sol, després d'haver practicat exercici, per un dia calorós o després dels àpats copiosos que acceleren la crema de calories
  • Els àpats abundants augmenten el risc de patir una hidrocució, perquè després de menjar la sang s'acumula en l'aparell digestiu i arriba en menor quantitat a la resta del cos. Per això, és recomanable, sobretot entre els més petits, esperar entre una hora i mitja i dues hores abans de ficar-se a l'aigua.

Com evitar un tall de digestió?


De qualsevol manera. Per prevenir un tall de digestió sempre resulta aconsellable entrar a l'aigua a poc a poc, mullant el cos de manera progressiva, especialment el cap; així s'adaptarà gradualment al canvi de temperatura i la conseqüent pèrdua de calor no serà tan brusca. També és recomanable evitar les llargues exposicions al sol i l'exercici físic intens abans i durant el bany.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Salut


Descobreix com prevenir el càncer de pell
Vols saber quanta estona pots estar al sol sense danyar la pell?

Vols saber quanta estona pots estar al sol sense danyar la pell?

L'aplicació gratuïta 'UV-Derma' ofereix consells de foto-protecció personalitzats segons el tipus...

Es pot tornar a congelar un aliment descongelat?<br/>

Es pot tornar a congelar un aliment descongelat?

Descobreix com allargar la vida útil dels aliments que tens a la nevera sense córrer riscos

Un jove de 18 anys crea un sostenidor per detectar el càncer de mama

Un jove de 18 anys crea un sostenidor per detectar el càncer de mama

El mexicà Julián Ríos treballa en l'invent des que gairebé perd a la seva mare per la malaltia

El sucre que no es veu en el que consumim cada dia

El sucre que no es veu en el que consumim cada dia

Un projecte fotogràfic revoluciona les xarxes en visibilizar el sucre ocult en nombrosos productes

Embaràs

Guia per a embarassades

redacció

 | 0

Et donem consells, t'ensenyem a fer massatges, t'expliquem què pots i no pots menjar...

 

Enllaços recomanats: Premis cinema