Una anàlisi de sang que mesuri el nivell de microvesícules en plasma pot ajudar a predir els infarts fins a tres anys abans que succeeixin, segons un estudi realitzat per les investigadores Lina Badimon i Teresa Padró a l'Institut Català de Ciències Cardiovasculars (ICCC).

L'estudi, que s'ha presentat avui al Congrés Europeu de Cardiologia, que congrega a 30.000 cardiòlegs a Barcelona, ha demostrat que el nou biomarcador es detecta mitjançant l'anàlisi de plasma sanguini i prediu l'aparició de futurs esdeveniments isquèmics, com infarts aguts del miocardi, en pacients amb hipercolesterolèmia familiar amb alt risc cardiovascular.

La feina demostra que nivells elevats de microvesícules circulants (cMVs) s'associen amb un major risc d'infart independentment dels nivells de colesterol del pacient.

"Un dels principals problemes que hi continua havent en medicina i, en especial, a l'àrea cardiovascular és que resulta molt difícil poder predir quan un pacient va a tenir un esdeveniment isquèmic agut, ja que els marcadors actuals són poc sensibles", ha explicat la doctora Padró.

Les microvesícules circulants són com "petites partícules" que deriven de les cèl·lules i que es desplacen per la sang i poden provenir tant de cèl·lules activades com de cèl·lules que estan entrant en procés de necrosis o mort cel·lular.

"Totes les cèl·lules alliberen aquestes microvesícules en quantitats baixes, però sabem que el seu nombre augmenta davant la presència de situacions patològiques, com els trastorns aterotrombòtics o la hipercolesterolèmia familiar", ha detallat Padró.

L'especialista ha assenyalat que és possible identificar l'origen de les microvesícules en funció dels seus components moleculars, -com proteïnes, RNAs, microRNAs, etc.

"Podem saber si una microvesícula ve d'una plaqueta, d'una cèl·lula blanca, de l'endoteli o d'un cardiomiòcit, per exemple, gràcies a la presència d'uns marcadors especials que porten en la superfície provinents de la cèl·lula mare que les va originar i això també ens brinda informació rellevant sobre la malaltia del pacient", ha indicat la investigadora.

Els investigadors van treballar amb dades de la cohort SAFEHEART d'hipercolesterolèmia familiar i van analitzar les microvesícules circulants de 143 pacients amb diagnòstic genètic d'hipercolesterolèmia i per això un alt risc cardiovascular, encara que sense manifestació clínica de malaltia a l'iniciar l'estudi.

Un total de 95 participants van desenvolupar un esdeveniment aterotrombòtic dins dels tres anys de seguiment de l'estudi malgrat estar tractats pel seu colesterol elevat.

"Aquests pacients estaven súper controlats. Quan comparem els nivells de LDL -lipoproteïnes de baixa densitat- entre els que van patir i els que no van patir un esdeveniment cardiovascular en aquests tres anys vam poder comprovar que realment no hi havia diferència significativa", segons Padró.

"Això demostra que realment aquest biomarcador ens permet identificar a aquells pacients que estan en un risc de patir un esdeveniment cardiovascular quan altres paràmetres clínics no ens ho permeten identificar", ha asseverat.

Els científics van analitzar diferents tipus de microvesícules "i trobem que aquells individus que en el moment d'iniciar l'estudi tenien nivells més elevats de microvesícules, sobretot provinents de plaquetes i de cèl·lules leucocitàries, són els que van presentar un esdeveniment clínic en el període de 3 anys", ha conclòs Padró.