Un estudi assegura que el consum de cafè està associat a un menor risc de mort prematura en persones sanes, segons els resultats d'un estudi presentat per la doctora Adela Navarro, resident de cinquè any de Cardiologia del Complex Hospitalari de Navarra (CHN), durant el congrés de la Societat Europea de Cardiologia (ESC, en les seves sigles en anglès) celebrat a Barcelona.

L'estudi, integrat dins del projecte SUN de la Universitat de Navarra, es va realitzar durant una dècada a 19.896 persones, d'entre 25 i 60 anys, sobre els seus hàbits, evolució de la salut i mortalitat, el que ha permès a l'equip navarrès concloure que beure fins a quatre tasses de cafè al dia (50cc, acompanyades o no de llet) redueix en un 64% el risc de mortalitat respecte a no prendre cap cafè.

El projecte compta amb finançament de l'Institut de Salut Carlos III, el Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa de la Fisiopatologia de l'Obesitat i Nutrició (CIBEROBN) i el Govern de Navarra entre altres entitats, ha explicat la Universitat de Navarra en un comunicat.

L'estudi es va efectuar mitjançant un qüestionari sobre hàbits alimentaris, freqüència de consum de cafè, estil de vida, característiques sociodemogràfiques, mesures antropomètriques i condicions de salut inicials.

Durant el període d'estudi, 337 participants van morir, de manera que els investigadors van descobrir que el consum de dues tasses addicionals de cafè per dia resultava en una reducció del 22% en el risc de mortalitat prematura. A més, van observar que en persones majors de 45 anys, el consum de dues tasses addicionals de cafè per dia es va associar amb un 30% de menor risc de mortalitat durant el seguiment.

"Aquesta dada pot ser degut a una associació protectora més forta entre els participants majors", assegura Navarro. No s'ha trobat una associació clara en participants més joves.

Segons explica la doctora, el possible efecte protector del cafè podria ser degut al seu alt contingut en polifenols, és a dir, components minoritaris del cafè, presents també en altres aliments que poden tenir propietats antiinflamatòries.

Tot i això, remarca que si bé el cafè sembla tenir efectes beneficiosos sobre la salut, s'ha de ser caut en la interpretació i aconsellar el seu consum dins d'un patró d'alimentació global saludable i acompanyar-lo d'un estil de vida sa.

Equip investigador

L'equip investigador al complet està integrat per Miguel Ángel Martínez-González, Estefania Toledo, Alfredo Gea, Carmen de la Font Arrillaga, del Departament de Medicina Preventiva i Salut Pública de la Facultat de Medicina de la Universitat de Navarra i de CIBEROBN; i per la pròpia Adela Navarro i Pau Bazal, residents de Cardiologia de l'CHN.

Navarro ha estat la investigadora principal d'aquest estudi, que forma part de la seva tesi doctoral titulada 'Relació del consum de cafè amb la malaltia cardiovascular en una cohort mediterrània'.