El llibre Cos Humà. Guia il·lustrada de la nostra anatomia (Lunwerg), d’Steve Parker i Andrew Baker, xifra en tres litres la quantitat d’aigua que els éssers humans han de consumir al dia. A més, una bona qualitat d’aquesta pot evitar certes malalties i permet que el nostre organisme funcioni cor­rectament.

El Ministeri de Sanitat és conscient de la importància de la qualitat de l’aigua que consumim a través de l’aixeta i, per això, aquest producte està sotmès per imperatiu legal a un triple control independent: per part del gestor del sistema d’abastament públic, per les autoritats sanitàries i per les autoritats municipals. Aquest examen detallat s’estén al llarg de tota la cadena de producció de l’aigua; des del seu punt d’origen fins a la pròpia aixeta del consumidor.

Un dels encarregats de realitzar aquestes anàlisis de qualitat és Aqualia, una companyia present en diversos municipis espanyols i que col·labora activament amb l’Estat. Una de les seves funcions és la de garantir que l’aigua no posseeixi cap substància o microorganisme que pugui suposar riscos.

En els seus laboratoris, essencials per garantir la bona qualitat, fan diferents tipus d’anàlisi on s’estudien paràmetres com l’olor, el color, sabor, terbolesa etc.

Aqualia realitza anualment 450.000 determinacions analítiques d’aigua potable, extretes de més de 4.000 punts de mostreig distribuïts per tota la geografia espanyola, amb l’objectiu d’efectuar un exhaustiu control de qualitat oficial a l’aigua i que es poden consultar a totes les oficines que l’empresa té al país.

Els laboratoris d’anàlisis d’aigua constitueixen un aspecte fonamental per garantir la qualitat de l’aigua distribuïda i a ells es destinen importants recursos, tant tècnics, incorporant els equips amb la tecnologia i sensibilitat adequada per donar resposta a les exigències i requeriments recollits en la legislació vigent, i sempre respectant el medi ambient, com a humans, amb els professionals més qualificats.

Els tipus d’anàlisi que es realitzen en aquests laboratoris, complint estrictament amb la normativa en vigor són:

• Anàlisi de control

S’estudien els paràmetres d’olor, sabor, terbolesa, color, pH, amoni, I. Coli, bacteris coliformes, alumini / ferro, clostridis, aerobis ...

• Anàlisi completa

• Anàlisi ocasional

Es realitzen amb més freqüència i analitzen les triazines, trihalometans, mercuri, ferro / manganès, nitrats i estudis carbònics, entre d’altres.

Beneficis de consumir aigua de l’aixeta

Avantatges econòmics: Beure aigua de l’aixeta suposa un cost mitjà mensual de 0,10 € per persona. Fer-ho d’aigua embotellada pot arribar a superar els 20 €.

Avantatges sanitaris: Des del punt de vista sanitari, és un producte sotmès a un estricte control. Només Aqualia realitza anualment 450.000 determinacions paramètriques d’aigua potable i està obligada a complir de manera contínua els 53 valors que exigeix ??el RD 140/2003. Les aigües embotellades tan sols n’exposen 5 o 8 en la seva etiqueta sense ni tan sols oferir un valor de referència.

Avantatges ecològics: La producció, envàs i transport de l’aigua mineral causa danys a l’ecosistema, junt amb l’augment incessant de residus i la despesa de grans quantitats de recursos i energia. Segons dades de la Xarxa de Petjada Hídrica (Water Footprint Network) farien falta tres litres d’aigua per fabricar una ampolla de plàstic de mig litre.