Pell impresa en 3D, un avenç en tractament de cremades

13.10.2017 | 13:30
Pell impresa en 3D, un avenç en tractament de cremades

El tractament de cremades amb pell creada mitjançant la tecnologia d´impressió en tres dimensions es començarà a implementar a l´estat espanyol a principi de l´any que ve. Ho ha anunciat el doctor Joan Pere Barret, cap del Servei de Cirurgia Plàstica i Cremats de la Vall d´Hebron, on hi ha una unitat pionera a nivell estatal i mundial en aquest tipus d´operacions. Segons Barret, aquesta tècnica farà que el procés de creació de pell sigui «molt més ràpid», i això permetrà «prevenir infeccions i millorar la supervivència».

Tal com ha explicat el doctor, les bioimpressores funcionen a través d'un programa informàtic que imprimeix alhora «el material de suport i la pell viva». «Ens hem d'imaginar el mateix que fan les impressores de materials, però en aquest cas amb cartutxos de cèl·lules vives», ha detallat. Tot i que té «molta versemblança amb la pell humana», Barret ha admès que encara falta avenços per fer, com ara produir vasos sanguinis, un fet que preveu que serà possible d´aquí a 10 anys. En canvi, per aconseguir pell amb pigment caldrà «esperar alguna dècada més». «Anem cap a un cirurgia individualitzada i molt poc invasiva», ha manifestat.

Actualment, els pacients que pateixen cremades són tractats amb teràpies que ajuden el mateix cos a regenerar-se, o bé amb la introducció de nous teixits. Aquests teixits poden ser sintètics, és a dir, fabricats de manera artificial en laboratoris farmacèutics, o bé biològics. En el cas dels biològics, es tracta de «pell viva i restes orgàniques» que es cultiven sobre un gel durant «molts dies».

Gràcies a la tecnologia 3D, el cultiu serà «molt més ràpid» i es podrà escurçar la durada de tot el procés. Segons el doctor Barret, «la pell cultivada actual salva vides i s'aplica en casos de fins al 90% del cos cremat». Tot i això, ha afegit que «la seva qualitat és baixa, i els millors resultats en cicatrius s'aconsegueixen amb pell sintètica».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Salut


L'esmorzar dels nens ha d'aportar entre 300 i 400 calories.
El 65% de nens catalans no esmorza bé

El 65% de nens catalans no esmorza bé

Segons un estudi realitzat per l'Observatori Nestlé sobre Hàbits Nutricionals i Estils de Vida de...

L'alvocat, una fruita rica en greixos saludables

L'alvocat, una fruita rica en greixos saludables

L'alvocat és un tipus únic de fruita. La majoria de les fruites consten...

Amanida de créixens, una opció amb molts beneficis

Amanida de créixens, una opció amb molts beneficis

Els créixens són vegetals que tenen una gran quantitat de propietats beneficioses...

Seguiment individualitzat dels pacients amb trombosi

Seguiment individualitzat dels pacients amb trombosi

A Vall d'Hebron es donen 500 casos l'any de trombosi, que pot afectar les extremitats inferiors o...

Embaràs

Guia per a embarassades

redacció

 | 0

Et donem consells, t'ensenyem a fer massatges, t'expliquem què pots i no pots menjar...

 

Enllaços recomanats: Premis cinema