El càncer de mama és la malaltia oncològica més freqüent en la dona, amb un risc del 12,3% de patir-la. El 10% d’aquest tipus de càncer es dóna en dones de menys de 40 anys, algunes de les quals encara no han estat mares i d’altres no han completat el seu projecte reproductiu. En aquests casos, davant la detecció del càncer, la dona pot preservar la fertilitat congelant òvuls.

L’agressivitat de la quimioteràpia

Els tumors malignes que es detecten al pit en dones en edat fèrtil són més agressius i requereixen tractaments oncològics intensos que castiguen la reserva d’òvuls i provoquen dificultats reproductives en el futur, d’aquí la importància de conèixer que es pot preservar la fertilitat. «Volem que les pacients coneguin la realitat i a partir d’aquí decideixin. Però és important que tinguin la informació,actualment només els 56% dels oncòlegs recomanen fer la preservació de la fertilitat a dones amb càncer», argumenta el doctor Xavier Saura, director mèdic de FecundMed, centre de reproducció asssitida que col·labora amb el CCG Ginecologia Manresa i el Centre Ginecològic Llatjós.

Les dones que opten per congelar òvuls s’han de sotmetre a l’extracció abans d’iniciar la quimioteràpia. «La metodologia és la mateixa que si l’extracció d’òvuls és per congelar-los per ser mare més endavant o per dipositar-los en un banc d’òvuls», comenta Saura. Explica que «l’estimulació de l’ovari s’adequa a la pacient, no és igual que la que fem quan no hi ha càncer, però el procés sí que és el mateix». D’aquesta manera és va més enllà del medicament «amb eficàcia limitada» que es prenen les dones amb càncer per protegir la reserva ovàrica. «S’ha demostrat que només amb aquest tractament moltes dones tenen dificultats reproductives després del càncer». La malaltia fa perdre la menstruació a moltes dones; d’altres tornen a tenir la regla després de la quimio però tenen dificultats per quedar embarassades.

El motiu és que amb la quimioteràpia la qualitat dels òvuls queda malmesa. I per això es posa sobre la taula la possibilitat de congelar òvuls abans d’haver-se sotmès a cap sessió de quimioteràpia. És una alternativa que manté l’edat genètica dels òvuls i permet que, quan la dona vulgui ser mare, es puguin descongelar i conservin la qualitat que tenien en el moment de l’extracció.

Tumors abans dels 40 anys

El 10% dels càncers de mama es diagnostiquen abans dels 40 anys. En els últims 30 anys la incidència en noies de 25 a 39 anys ha augmentat, i ha passat d’1,5 casos a 2,9 per cada 1.000. Com que la maternitat cada vegada és més tardana (el 70% de les dones de 35 anys i el 60% de les que tenen 40 anys encara no són mares) és freqüent que es facin diagnòstics quan encara no s’ha tancat l’etapa reproductiva.

L’embaràs pot ser beneficiós

Des que es diagnostica un càncer de mama fins que el metge permet a la dona quedar embarassada han de passar com a mínim dos anys. A partir d’aquí, després d’un tractament i seguiment adequat, si el pronòstic és bo, no es desaconsella l’embaràs, al contrari: «Quedar embarassada després d’haver superat un càncer de mama redueix el risc de complicacions a causa de la malaltia, pot tenir efectes beneficiosos», comenta Saura, director mèdic de FecunMed. El centre té una àmplia experiència en la tècnica de vitrificació o congelació d’òvuls, de pacients oncològiques i de dones que per la raó que sigui volen endarrerir la maternitat.

Les dones que perden fertilitat i no han preservat òvuls només tenen l’opció de rebre’n d’una donant. Amb tot, l’ús d’òvuls congelats no és garantia d’embaràs. Com més jove, menys òvuls faran falta per aconseguir l’embaràs, i com més gran caldrà congelar-ne més.