Cada dia arriben de mitjana a l'Hospital Sant Joan de Déu de Manresa prop de tres pacients amb malalties de sang i/o tumors. La unitat de dia d'oncologia i hematologia de l'hospital, que es va crear ara fa 14 anys, ha doblat el nombre de pacients des dels seus inicis i, actualment, fa 8.000 tractaments l'any.

Aquest increment d'activitat ha fet que l'espai hagi quedat petit i amb unes instal·lacions antigues. Per aquest motiu, l'hospital preveu inaugurar la pròxima primavera un nou centre de dia que gairebé quadruplicarà l'espai actual.

Més confort i calidesa

El nou hospital de dia d'oncologia i hematologia s'ubicarà a la planta zero de l'Hospital Sant Joan de Déu de Manresa i donarà servei a prop de 260.000 habitants de les comarques del Bages, Berguedà, Solsonès, Moianès i Cerdanya.

La humanització dels espais serà un element més de l´atenció integral al malat oncològic que ja s´està donant actualment i que inclou el servei d´atenció continuada; tractaments com la quimioteràpia, radioteràpia o tractaments personalitzats; la unitat de recerca; l´atenció psicooncològica; la unitat de càncer familiar, i el servei de cures pal·liatives.

El futur hospital permetrà incrementar els espais per tal que els pacients afrontin el tractament de la malaltia en un entorn de més confort i calidesa, un fet que, segons han assegurat els professionals, contribueix també a la millora del seu diagnòstic.

Es passaran dels 231 metres quadrats actuals de superfície a 824, cosa que significa que cada pacient disposarà de 31 metres quadrats en comptes dels 9 actuals. El nou hospital, a més, disposarà de llum natural, d'espais més amplis, i també s'incrementarà el nombre de llits per a malalts, passant dels 8 llits i 12 butaques actuals a 10 llits i 19 butaques.

El director general de la Fundació Althaia, Manel Jovells, ha subratllat que a l'hora de tirar endavant aquest projecte, s'ha tingut en compte tant l'opinió dels pacients com la dels professionals del centre.