Un treball liderat per l'Institut de Recerca Biomèdica ha identificat gens involucrats en l'estadi latent asimptomàtic de les metàstasis del càncer de mama. El temps en què es produeixen les metàstasis en càncer de mama -lesions secundàries originades a partir de cèl·lules del tumor original disseminades- varia molt de pacient a pacient i es coneixen poc els mecanismes que governen la latència, l'estat dorment, de cèl·lules ja escampades. El treball permet comprendre a nivell molecular com la pèrdua d'expressió de determinats gens facilita l'expansió de les lesions metastàtiques.

El treball ha analitzat el tipus més freqüent de tumor de mama, l'estrogen positiu, que representa el 80% del casos de càncer de mama. Aquest tumor es caracteritza per un llarg període de latència amb absència de símptomes.

L'equip ha identificat la proteïna quinasa MSK1 com un regulador important de les metàstasis dorments o latents. Seria la proteïna que manté les cèl·lules tumorals adormides. Els científics han confirmat en mostres clíniques de pacients que els tumors de càncer de mama que no expressen MSK1 s'associen a un risc de recurrència més matiner, i els que l'expressen faran metàstasi més tard. Apunten que «al laboratori estem interessats a comprendre els mecanismes de metàstasi i el temps d'aquest procés. Fins ara, els mecanismes que permetien a les cèl·lules de càncer de mama sortir de la latència eren poc coneguts en models preclínics i encara menys en pacients».