L'Hospital Clínic de Barcelona ha provat satisfactòriament la realitat virtual per reduir l'ansietat i l'angoixa entre pacients que s'han de sotmetre a una operació. Després d'una prova amb deu pacients, l'hospital engegarà aquest febrer un estudi per comprovar l'efecte de l'aplicació de realitat virtual, que permet als pacients situar-se en l'entorn que recorreran el dia de la intervenció tantes vegades com els sigui necessari en funció dels seus temors. Tal com explica el cap de servei de Cirurgia Gastrointestinal, Antonio de Lacy, desapareix «la por a allò desconegut» i, per això, es poden donar millors resultats quirúrgics i menys complicacions. Segons els resultats obtinguts, l'hospital estendrà el projecte a altres camps i especialitats com poden ser la diàlisi i els escàners.

L'aplicació s'ha dissenyat perquè els pacients puguin veure, en realitat virtual, tot el recorregut que faran el dia de la intervenció quirúrgica i, en la prova que s'ha dut a terme en cirurgia gastrointestinal, s'ha dividit en onze sales, entre les quals hi ha l'anestèsia, una de les que produeixen més temors, o la sala de recuperacions. Un dels seus creadors, de l'empresa IS CHannel, Rodrigo Menchaca, destaca que, des que es programa la intervenció, el centre ofereix al pacient gratuïtament l'aplicació, que, a través d'un telèfon mòbil i unes ulleres de realitat virtual, pot veure tantes vegades com vulgui a casa seva. De fet, pot entrar en les diferents sales o parts del procediment en funció de les seves necessitats, i la reiteració en l'ús d'aquesta aplicació també queda registrada, de manera que els metges poden saber quines són les fases que produeixen més angoixa.

L'ideòleg del projecte és el cap del servei de Cirurgia Gastrointestinal, Antonio de Lacy, que recorda que ja utilitzava la realitat virtual per a la formació dels residents, i que va considerar que era una bona eina perquè els pacients millorin la seva experiència a quiròfan. Considera que pràcticament tots els malalts tenen algun tipus d'angoixa o estrès quan han de ser operats, de manera que pot ser útil per a qualsevol persona, que amb l'aplicació tindrà «la certesa» del que passarà a l'hospital i, per tant, perdrà «la por a allò que no coneix» que li produïa la intervenció. Cada pacient és diferent i, per tant, De Lacy creu que es farà un ús diferent de l'aplicació en funció de cada persona.

Tot i que el principal objectiu és millorar el benestar dels malalts disminuint la seva angoixa i la dels seus familiars, De Lacy ha destacat que està comprovat que reduir l'estrès per la intervenció també millora els resultats i evita possibles complicacions quirúrgiques.

Escàner, diàlisi o trasplantament

Per a De Lacy, l'aplicació té un gran recorregut perquè, si l'estudi dóna bons resultats, es pot aplicar a altres procediments com per exemple els escàners, que provoquen por a bona part de la població, la diàlisi o els trasplantaments. Així ho confirma el director de l'Hospital Clínic, Josep Maria Campistol, que assegura que es treballarà per poder ampliar aquest ús.

De Lacy afirma que el 90% dels pacients que ho han provat han donat una resposta satisfactòria.

L'experiència de la Míriam

La Míriam és una de les pacients que han provat la realitat virtual per reduir l'angoixa preoperatòria i explica que posar-se les ulleres i poder anar veient tot el protocol que seguiria l'operació li va anar molt bé, i que el que més la va impressionar va ser veure «com es cuida el pacient i es protegeix», així com el treball que fa tot l'equip mèdic per aconseguir que el malalt «se senti còmode i tranquil» i pugui tenir una millor recuperació després de la intervenció.

Els pacients de la prova pilot van ser 6 dones i 4 homes d'una edat mitjana de 56,8 anys, però n'hi havia de 23 i de 76. Del total, un 60% ja havien estat operats i un 20% s'havien de sotmetre a una operació els propers 12 mesos. Entre els resultats que han pogut comprovar els responsables del projecte destaca que l'ansietat per l'anestèsia es va poder reduir en un 30% dels casos i només en un 10% va augmentar.

Segons Jaume Balust, cap de la secció d'Anestesiologia, aquesta dada pot explicar-se per la «mala fama» que té l'anestèsia des de sempre, però que no es correspon amb la realitat. En general però, el 70% dels pacients van reconèixer haver reduït l'ansietat i es va detectar també una disminució de la necessitat de més informació en un 80% dels pacients.