Els infants que pertanyen a famílies amb un menor nivell socioeconòmic presenten més trastorns nutricionals, odontològics, oftalmològics i, sobretot, de salut mental. Així ho asseguren responsables de l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona i de l'Associació Educativa Nova Quitxatlla, que indiquen que en els darrers anys, a causa de la situació de crisi econòmica, la problemàtica s'ha cronificat en molts nuclis familiars. Revelen que aquests nens i nenes presenten fins a cinc vegades més morbiditat, consumeixen més psicofàrmacs i visiten amb més freqüència els centres de salut mental.

Demanen més recursos

El centre sanitari i l'entitat han fet públic un manifest que té el suport d'un centenar d'ens socials i que vol obrir un diàleg amb les administracions i la resta d'actors per exigir una resposta coordinada i més recursos per combatre la pobresa infantil.

Els experts han posat sobre la taula aquesta problemàtica i han alertat que, tot i que la situació de crisi econòmica sembla superada, hi ha moltes famílies i infants que n'arrosseguen les conseqüències. «Com a entitat ara estem recollint els efectes reals de la crisi», assegura Carlos González, director de l'Associació Educativa Nova Quitxalla, que remarca que anys enrere es va produir un impacte econòmic molt important que en molts infants va desencadenar situacions i malalties que no s'han aturat.

González adverteix que «el llindar de la pobresa ha canviat», i que famílies de classe mitjana que abans tenien un petit negoci i anaven fent ara es troben en una situació precària. «Potser tenen feina però no arriben a final de mes», assegura el representant del món social, que diu que estan treballant amb «perfils molt diferents».

En aquesta línia s'ha expressat Maria Dolors Navarro, responsable de l'Experiència amb el Pacient de l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, que ha alertat que els infants no disposen de recursos per adaptar-se a certes situacions d'estrès. «En un nen el seu cervell s'està desenvolupant, i una situació de desnonament, manca d'aliments, falta de lleure o educació pot afectar-lo greument», diu l'especialista, que indica que si aquest estrès es manté en el temps «pot derivar en problemes d'ansietat, depressió, trastorns d'aprenentatge, dèficits d'atenció i un munt de patologies psicològiques i psiquiàtriques». Assenyala que es tracta d'un «bucle» del qual és difícil sortir.

Precisament, les dades revelen que les malalties mentals són de les que afecten més els nens i nenes d'aquestes famílies amb pocs recursos.

A banda d'aquesta tipologia de malalties, els infants amb menys recursos també presenten fins a cinc vegades més morbiditat i tenen més possibilitats de desenvolupar problemes odontològics o oftalmològics.