El Servei d'Oncologia Radioteràpica de l'Hospital del Mar és el primer centre de l'Estat espanyol que utilitza la impressió 3D en el tractament del càncer de pell amb tumors petits. El procés es fa utilitzant la plesioteràpia d'alta taxa de dosis (HDR), un tipus de braquiteràpia de contacte amb la qual s'utilitzen fonts de radiació per al tractament del càncer.

En aquest sistema s'utilitza un motlle, dissenyat per una impressora 3D, que s'adapta «de manera precisa» a la part del cos que tingui afectada el pacient, i se li col·loquen uns tubs per on passarà la radiació. Gràcies a aquest sistema, el tractament s'ajusta millor al pacient, li estalvia molèsties i limita els efectes secundaris.

Abans d'implantar aquesta tècnica, el doctor Ismael Membrive, metge adjunt del Servei d'Oncologia Radioteràpica de l'Hospital del Mar i un dels impulsors del projecte, explica que tenien moltes limitacions. El motlle que utilitzaven per a la radioteràpia, d'un material termoplàstic, es feia manualment sobre el pacient, i aquest s'havia d'estar una mitja hora aproximadament sense moure's. A més, hi podia haver imperfeccions en la forma del motlle i els tubs normalment no quedaven en la posició exacta. Per això, moltes vegades havien de repetir el motlle.

Quan van començar a treballar amb aquest projecte, fa 3 anys, el problema principal va ser trobar un material adequat per poder crear el motlle amb la impressora. El material que van trobar s'anomena ABS, que està certificat per a ús sanitari i biocompatible. La impressora triga un dia i mig aproximadament a crear tot el motlle. Actualment, hi ha dos pacients que s'han tractat amb aquesta nova tècnica.

Avantatges de la nova tècnica

Un dels principals avantatges d'aquesta tècnica, segons el cap de servei d'Oncologia Radioteràpica de l'Hospital del Mar, el doctor Manel Algará, és la comoditat amb què permet als metges treballar i també la que aporta al malalt, ja que només ha de fer-se un TAC per dissenyar el volum del motlle i fer-se el tractament.

A més a més, permet comprovar si el motlle funciona correctament i fer un preplanning i un càlcul de dosi (dosimetria) de manera més exacta. Fins i tot, si hi ha algun problema amb el motlle fabricat, en 30 hores poden tenir-ne un altre, sense necessitat que el pacient hagi de tornar. Membrive ha afegit que la idea és «no fer cap motlle més manualment i fer-los tots personalitzats amb la impressora».

Algará ha argumentat que el repte de futur és «optimitzar» la tècnica i més endavant estudiaran ampliar la seva aplicació a altres patologies, ja que actualment s'utilitza només per a pacients amb càncer de pell amb tumors en zones irregulars.