El departament de Salut ha assegurat que la tuberculosi a Catalunya no ha superat per primera vegada el miler de casos anuals. El darrer informe epidemiològic de la Subdirecció General de Vigilància i Resposta a Emergències de l'Agència de Salut Pública recull que el 2016 es van diagnosticar a Catalunya un total de 1.000 casos de tuberculosi, una xifra que suposa una taxa d'incidència de 13,3 casos per 100.000 habitants, que reflecteix una davallada del 7,6 % respecte al 2015 (14,4 per 100.000 habitants), quan se'n van notificar 1.083 casos.

D'aquests, el 61,9% són homes i el 38,1% dones, amb unes taxes de 16,7 i 10 casos per 100.000 habitants, respectivament. L'edat mitjana de les persones afectades és de 44,7 anys, i és significativament més alta en els casos autòctons -50,1 anys- que en els que afecten persones nascudes a l'estranger -38,4 anys. En aquest sentit, el 45,8% dels casos s'han donat en població immigrada, un col·lectiu on la incidència és més de quatre vegades superior a la incidència en la població autòctona (35,4 casos i 8,7 casos per 100.000 habitants).

Pel que fa als casos pediàtrics (fins als 14 anys d'edat), l'Informe anual 2016 sobre la situació epidemiològica i tendència de l'endèmia tuberculosa a Catalunya indica que se'n van diagnosticar 68 -el 6,8% del total. La taxa de tuberculosi en infants és de 5,8 casos per 100.000 habitants, una taxa que ha disminuït un 20,5% respecte a l'any anterior.

La tuberculosi és una malaltia infecciosa, per tant, transmissible, produïda pel microbi Mycobacterium Tuberculosis. Tot i que es pot prevenir i curar des de fa algunes dècades, constitueix la novena causa de mort a tot el món i la principal causa de mort per un únic agent infecciós -en què supera el VIH-, segons ha apuntat el departament de Salut.

Pot perjudicar diversos òrgans, però afecta principalment els pulmons. En aquests casos es transmet de persona a persona per l'aire a través dels esternuts, la tos o bé la saliva. Salut recorda que si les persones afectades segueixen el tractament de manera correcta es poden curar completament i evitar l'aparició de resistències a fàrmacs.

Eliminar la tuberculosi l'any 2050

Catalunya, d'acord amb l'estratègia mundial de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), aspira a aconseguir una reducció del 80% en la taxa d'incidència de tuberculosi l'any 2030, en comparació de la del 2015, i l'eliminació de la malaltia l'any 2050, ha indicat el departament de Salut.

Per aconseguir-ho, considera que s'ha d'accelerar el declivi anual de la tuberculosi que s'observa en els darrers nou anys i també, segons afegeix, per prevenir futurs casos de tuberculosi i aconseguir-ne l'eliminació, cal identificar i tractar les persones amb infecció tuberculosa latent i aconseguir el compliment del tractament, especialment entre els contactes dels casos amb tuberculosi pulmonar.

El departament subratlla que la reducció sostinguda del nombre de casos de tuberculosi notificats a Catalunya coincideix amb la commemoració del Dia Mundial de la Tuberculosi, que es va celebrar el dissabte 24 de març amb el lema global «Units per posar fi a la tuberculosi», amb el qual l'OMS recorda que només es pot erradicar la tuberculosi amb estratègies coordinades i esforços conjunts per eliminar-la. Aquesta celebració anual recorda la data del 1882, quan el doctor Robert Koch va anunciar que havia descobert el bacil que causa la tuberculosi.

Com cada any, l'Agència de Salut Pública de Catalunya s'uneix a centenars d'altres organitzacions de tot el món per crear consciència de la tuberculosi al territori. Entre les accions per commemorar l'efemèride destaca una intervenció de sensibilització adreçada als professionals sanitaris de la xarxa assistencial, que porta per títol Pot ser tuberculosi?, per tal de recordar-los el paper clau que tenen amb relació al diagnòstic precoç de les persones afectades per la malaltia.