La curiositat dels científics no té límits: investigadors suïssos i nord-americans van estudiar de prop els ànecs de goma que suren en els banys dels més petits, i de vegades grans, amb resultats poc encoratjadors.

Un comunicat titulat «Els aneguets lletjos del bany», publicat el dimarts pel consell federal suís, detalla les seves conclusions: qualsevol objecte de plàstic submergit en un líquid ja contaminat per les nostres ablucions es converteix en una veritable bomba de bacteris i fongs.

Un equip de científics de l'Institut EAWAG d'Investigació sobre l'Aigua, de l'Escola Politècnica Federal de Zuric i de la universitat nord-americana d'Illinois van deixar 9 ànecs de goma durant 11 setmanes en aigua neta i un altre grup en «aigua de bany usada amb restes de sabó, brutícia, suor i bacteris pròpies del cos humà».

Amb el pas del temps, es va veure com els ànecs exposats a l'aigua bruta tenien fongs i el 80% de tots els ànecs estudiats havia desenvolupat gèrmens potencialment patògens, especialment legionel·la i altres bacteris molt resistents.

El problema prové sobretot de l'interior de la joguina, difícil de netejar. «Quan el nen estreny la panxa per fer sortir aigua, no és estrany que el raig tingui un color fosc», subratlla l'estudi.

«Això pot reforçar les seves defenses immunitàries. En aquest cas, és més aviat positiu», diu molt seriosament el microbiòleg Frederik Hammes, de EAWAG. Però, subratlla que «també pot provocar irritacions d'ulls i oïdes o infeccions gastrointestinals més problemàtiques».

Llavors, cal renunciar als ànecs al bany o netejar en profunditat després de cada utilització? O bé, com recomana algú a internet, és recomanable tapar els orificis dels aneguets perquè no entri ni surti aigua? Hammes suggereix una solució més científica: endurir la reglamentació sobre els polímers utilitzats en la fabricació de totes les joguines destinats al bany.