Després de llargs anys d'investigació, l'immunòleg japonès Qing Li assegura que anar a passejar pel bosc, cosa que ell denomina fer "banys de bosc", potencia el sistema immunitari i preveu el càncer, a més de comportar altres "grans beneficis" per a la salut.

Qing Li, que acaba de publicar en castellà el seu nou llibre 'El poder del bosque. Cómo encontrar la felicidad y la salud a través del bosque' (Roca Editorial), ha explicat a Efe que el 'Shinrin-yoku' (Banys de bosc), -un terme creat per l'Agència Forestal Japonesa el 1982- i una tendència que està començant a conèixer-se a Espanya, consisteix a connectar amb la naturalesa a través dels cinc sentits mentre s'està al bosc.

L'expert explica en el seu llibre els resultats i el procés d'investigació, en el qual va portar en diverses ocasions a grups de dotze persones -homes i dones- a diversos boscos del Japó i durant dues nits va comprovar "mitjançant extraccions de sang i d'orina" que estar allà els beneficiava en molts aspectes de la salut.

Va comprovar, per exemple, que se'ls reduïa la tensió arterial i l'estrès, millorava la seva salut cardiovascular i metabòlica, reduïen els seus nivells de sucre en sang, milloraven la seva concentració i la seva memòria, combatien la depressió, recarregaven energia, ajudava a perdre pes i estaven de millor humor.

Qing Li assegura que com a benefici destacable els arbres prevenen malalties com el càncer, "ja que són capaços de desestressar i potenciar i defensar el sistema immunitari".

En aquest sentit, Li afirma que quan et dónes un 'bany de bosc', les cèl·lules NK -cèl·lules que poden matar a cèl·lules infectades per un virus o cèl·lules tumorals-, augmenten considerablement, pel que és possible prevenir la malaltia, "encara que no curar-la".

També ha explicat que augmenten la producció de proteïnes anticancerígenes.

"La presència de granulisina, -proteïna anticancerígena-, va augmentar en un 48% i altres proteïnes com la granzima A, la granzima B o la perforina van augmentar també de forma considerable", resumeix el seu experiment.

A l'estudi que va fer en el bosc de Iiyama (Japó) es va adonar que després de passar tres dies i dues nits al bosc, les cèl·lules NK dels participants havien passat del 17,3% al 26,5%, és a dir, un augment del 52,6% i el recompte de cèl·lules va passar de 440 a 661.

Malgrat aquesta afirmació, Li ha volgut deixar clar que el 'bany de bosc' serveix per prevenir malalties, "però no serveix per curar-les".

El llibre explica que si no es pot assistir al bosc es pot anar a la muntanya o a la platja, però Li defensa que l'única i millor manera de "viure l'experiència del bany de bosc és anar a un bosc", millor si és amb arbres abundants i alts, perquè és la veritable forma d'obtenir "més efectes sobre la salut".

"Si vas a la platja, per exemple, obtindràs els efectes que produeix la relaxació, però no els efectes que s'aconsegueixen en el bosc, perquè, entre d'altres diferències, no hi ha olors", ha remarcat.

"Si el que vols és potenciar el sistema immunitari és important passar dues nits en el bosc. Així, els efectes sobre la salut duraran un mes", ha aconsellat Li, que també recomana, que si no es disposa del temps suficient, anar una vegada a la setmana -l'efecte duraria una setmana-, o, en el cas que no sigui possible, "intentar estar-hi dues hores diàries".

Segons l'immunòleg japonès, les tres condicions per aconseguir un bon efecte són "la densitat del bosc, és a dir que hi hagi molts arbres, que els arbres siguin grans i que estiguin dins d'una àrea gran".

També és important que la temperatura del bosc sigui temperada, "perquè així hi hagi més fitoncides" -una substància química que emeten les plantes-, anar "després que hagi plogut" i no importa si es va sol o en grup, però el que sí que aconsella és "relaxar-se i caminar a poc a poc".