L'impost sobre begudes ensucrades, que s'aplica a Catalunya des del maig del 2017, ha reduït en el 22% el consum d'aquest tipus de producte. És la conclusió d'un estudi d'investigadors del Centre de Recerca en Economia i Salut de la Universitat Pompeu Fabra i de l'Institut d'Economia de la Universitat de Barcelona. Segons l'informe, hi ha una relació directa entre l'augment de preus, com a conseqüència de l'entrada en vigor de la llei, i la reducció de la ingesta de begudes ensucrades.

En relació amb l'impacte sobre la salut, la investigació ha detectat que des de l'entrada en vigor de l'impostsobre begudes ensucrades els consumidors d'aquests productes ingereixen 107 calories menys per setmana. Segons l'estudi, també es redueix molt més el consum de begudes ensucrades en zones de Catalunya on hi ha una elevada taxa d'obesitat i, per tant, entre la població que té més risc de tenir malalties cardiovasculars o diabetis. Això és un indici que fa pensar que a mitja i llarg termini l'impost pot tenir efectes positius per a la salut de les persones.

La investigació també constata que s'ha produït un efecte substitució: una part de la caiguda del consum de begudes ensucrades s'ha substituït pel consum de begudes light i zero.