Consumir làctics i llet baixa en greix s'associa a un risc més baix de desenvolupar càncer de còlon. Aquest és el principal resultat del treball que han dut a terme investigadors de la Unitat de Nutrició Humana de la Universitat Rovira i Virgili (URV), en col·laboració amb altres grups d'investigació de l'estudi PREDIMED (Prevenció amb Dieta Mediterrània).

Els experts han avaluat l'associació entre el consum de làctics i els diferents subtipus de làctics, i el risc de desenvolupar càncer colorectal en individus amb elevat risc cardiovascular. Després d'analitzar dades de 7.216 participants de 55 a 80 anys, durant un seguiment de sis anys, han observat que aquells individus amb un consum superior de làctics totals (564 g/d, aproximadament 2,5 gots de llet diaris), en comparació amb aquells amb un baix consum, presentaven el 45% menys de risc de desenvolupar càncer de còlon. Del total de làctics que consumien aquest grup, tres quartes parts eren descremats.

També s'ha observat que un consum elevat de llet descremada -desnatada i semidesnatada- (407 g/d, 2 gots diaris) s'associava al 46% menys de risc de desenvolupar aquest càncer, comparat amb els que tenien un baix consum d'aquests tipus de làctics.

Els investigadors no han detectat un increment o disminució del risc de desenvolupar càncer colorectal associat al consum d'altres subtipus de làctics com el iogurt o el formatge. Tampoc han observat que els làctics amb més contingut en greix, com la llet o el iogurt sencers, s'associïn a més risc de desenvolupar aquest càncer.

El consum de làctics sencers

El principal mecanisme que pot explicar el potencial efecte beneficiós del consum de làctics, especialment de llet baixa en greix, amb el risc de càncer colorectal és el seu contingut en calci. S'ha vist que el calci pot exercir efectes antitumorals mitjançant diferents mecanismes. D'altra banda, altres components presents en els làctics, com l'àcid butíric o l'àcid linoleic conjugat, també poden tenir un efecte protector.

Segons els investigadors d'aquest estudi, si bé aquests resultats mostren que la llet descremada s'associa a risc més baix de càncer colorectal, els resultats no mostren un risc derivat del consum de làctics sencers. Per tant, no hi ha motiu per desaconsellar els productes làctics sencers. Tot i que es necessiten més estudis que aprofundeixin en aquest àmbit, a causa d'aquests beneficis entre d'altres coneguts, els experts veuen raonable promoure el consum de llet.

Els resultats d'aquest estudi s'han publicat a la revista científica International Journal of Cancer i ha estat dirigit per la doctora Nancy Babio, professora agregada del departament de Bioquímica i Biotecnologia de la Universitat Rovira i Virgili i investigadora adscrita al Centre d'Investigació Biomèdica en Red de la Fisiopatologia de l'Obesitat i Nutrició, i el catedràtic Jordi Salas-Salvadó, director de la Unitat de Nutrició Humana del departament de Bioquímica i Biotecnologia de la Universitat Rovira i Virgili, director Clínic de Nutrició del Servei de Medicina Interna de l'Hospital Universitari de Sant Joan de Reus, investigador principal CIBERobn, investigadors de l'Institut d'Investigació Sanitària Pere i Virgili.

La dieta i el càncer de còlon

El càncer provoca una de cada vuit morts al món i afecta aproximadament una de cada quatre dones i un de cada tres homes durant la seva vida.

Un dels càncers amb més prevalença és el de còlon, el qual s'ha relacionat de forma important amb un estil de vida occidentalitzat. Existeixen evidències que han relacionat el consum d'aliments com les carns vermelles i processades, així com la ingesta de begudes alcohòliques, amb el desenvolupament de càncer colorectal. No obstant, es necessiten més estudis que analitzin l'associació entre el consum d'aliments com els productes lactis, els quals són àmpliament consumits en el context de la dieta mediterrània, i el desenvolupament d'aquest tipus de càncer.