El Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, ubicat a Solsona, ha presentat un ambiciós projecte que ha de permetre conèixer l'impacte del canvi climàtic en els ecosistemes de muntanya, amb especial significació en l'agricultura i la ramaderia. Es tracta de la recerca més important en relació amb el fenomen del canvi climàtic al nostre país, que, segons el centre, dotarà Catalunya i Espanya d'una "infraestructura d'excel·lència a escala mundial" que contribuirà a la formació d'un bon nombre d'investigadors i possibilitarà publicació i comunicació de primer nivell internacional.

El projecte, de caràcter interregional, anomenat FLUXPYR, preveu, entre d'altres, el desplegament d'una xarxa de torres micrometeorològiques de mesuratge, que seran connectades amb els de la xarxa francesa, en un mòdul pirinenc complet. Aquest mòdul s'integrarà després en la xarxa internacional FLUXNET, que és un dels instruments clau per al seguiment del canvi climàtic global. Serà, per tant, una infraestructura única en tots els Pirineus que permetrà l'elaboració de models climàtics molt més precisos i útils, a més de posar les bases d'un clúster bioclimàtic entre Tolosa de Llenguadoc i Barcelona.

El CTFC, com a líder del projecte, ha organitzat el seminari d'inici del pla, que tindrà lloc entre demà i divendres, a la residència d'investigadors del CSIC a Barcelona, on es preveu la presència de l'agència pel medi ambient del Migdia-Pirineus. Aquesta agència ha estat treballant els últims 2 anys en un inventari de totes les iniciatives pirinenques per mitigar el canvi climàtic i està preparant l'agenda de la seva regió per a la presidència de la Comunitat de Treball dels Pirineus que assumiran a partir d'octubre.

El projecte FLUXPYR constitueix una important recerca en el camp del canvi climàtic i les seves conseqüències en els cicles d'aigua i carboni. A més, suposa un intercanvi en tecnologia entre les entitats i països participants. El Centre Tecnològic Forestal de Catalunya també s'ha marcat com a objec-tius formar joves investigadors catalans i de la resta d'Espanya en disciplines d'extraordinària importància i actualitat, crear una xarxa transformadora de torres de control i tecnologia de mesura del clima i innovació a diferents alçades, transferir tots els coneixements i bases de dades resultants a les diferents comunitats i ecosistemes similars de la resta d'Espanya i, a més a més, contribuir a conscienciar la població sobre la importància d'un comportament adient, tant dels ciutadans com dels estats i de les empreses, envers el tema del canvi climàtic, l'ús de l'aigua, etc.