Científics espanyols experts en aus carronyeres han publicat un article a la revista Science en què destaquen que la prohibició de deixar bestiar mort als camps ha provocat els atacs dels voltors a animals vius. La teoria que defensen en el text titulat Excessiva sanitat per als voltors el biòleg lleidatà del Grup d'Estudis i Protecció del Trencalòs del Pont de Suert Antoni Margalida, juntament amb dos científics de l'Estació Biològica de Doñana i un professor de la Universitat d'Alacant, Miguel Hernández, coincideix amb les reivindicacions dels ramaders del Solsonès i d'Unió de Pagesos, que ahir s'exposaven en aquest diari.

L'estudi ha aparegut en un moment en què la Comissió Europea està debatent la possibilitat de flexibilitzar aquesta normativa i en què els pagesos han denunciat al departament de Medi Ambient la passivitat en l'aplicació de mesures per resoldre el problema. La pràctica d'abandonar els animals morts a la muntanya es va prohibir arran de l'aparició de la malaltia de les vaques boges, ja que d'aquesta manera s'assegurava que s'impedia la transmissió de la malaltia. Tot i que aquesta normativa depèn del ministeri d'Agricultura i és imposada des d'Europa, el sindicat agrari (UP) també critica la Generalitat per no haver instal·lat encara les menjadores al Pirineu, una mesura que ha de servir per pal·liar la situació.

Avui, la directora general de Medi Natural, Núria Buenaventura, inaugurarà a Saldes les jornades sobre coexistència de la fauna salvatge amb la ramaderia i el turisme, que se celebren fins dissabte en aquesta població del Berguedà. Una de les ponències tractarà dels atacs dels voltors a Catalunya.