Solsoní de 33 anys, Carles Viladrich és gerent de la fundació Volem Feina des del mes d'agost del 2007, i ha vist de primera mà els efectes de la crisi econòmica actual entre les classes socials més desfavorides.

Què és Volem Feina?

Una fundació privada, sense ànim de lucre, que té per objectiu la reinserció laboral de col·lectius d'exclusió social. Volem Feina, que forma part de Càritas, s'adreça als immigrants i també a la gent del país.

Quin és el perfil del treballador-usuari de Volem Feina?

Homes i dones a parts iguals, d'entre 18 i 45 anys, i amb un nivell de formació baix. Una part molt important dels nostres treballadors-usuaris provenen del Magrib.

Com ha afectat la crisi a la fundació?

La gent necessitada no sol venir directament a nosaltres; el procés normal és que s'adrecin a Càritas o bé als serveis socials de l'Ajuntament o del Consell Comarcal, que els deriven a Volem Feina. Des de final del 2008 s'ha disparat la gent que busca una sortida als seus problemes, i no parlem només d'immigrants. A més a més, nosaltres també patim els efectes de la crisi, ja que en el fons som una fundació que presta serveis i la feina ha caigut en picat (cal tenir en compte que treballàvem per a moltes empreses que ja no hi són o bé que han reduït la producció).

Què representa això per a vosaltres?

Per tal d'assegurar l'estructura de la fundació i mantenir actius tots els tallers, hem hagut de reduir a la meitat el nombre d'usuaris, que ha passat de 40 a 20 persones. Ara, però, farem canvis.

Quina mena de canvis?

Fins ara, els treballadors-usuaris tenien una estada de tres mesos, durant els quals els ensenyàvem hàbits laborals, puntualitat, el tracte amb el superior o bé com fer un currículum, entre altres coses. Els canvis que farem comportaran un allargament de l'estada, tot i que encara no sabem si serà de 4 o de 6 mesos.

Quines són les principals activitats de Volem Feina?

Tenim molts tallers actius (mudances, taller tèxtil amb la botiga Roba Amiga, restauració de mobles, servei de bugaderia social, magatzem de mobles de segona mà, atenció als transeünts...); però els més destacats són la gestió de la deixalleria de Solsona i la recollida selectiva en tota la comarca. Pel que fa a aquest darrer concepte, penso que oferim un servei de qualitat, malgrat que només disposem d'un camió i les plantes de valorització de residus són lluny de Solsona.

La situació econòmica actual ha comportat una reducció del consum. Aquest fet ha afectat la recollida selectiva de residus?

Ja ho crec! Sobretot pel que fa al cartró. Durant l'any 2007 vam recollir set-centes tones de cartró, i enguany rondarem les cinc-centes tones. Per contra, la recollida de vidre i de plàstics es manté gairebé igual que els anys precedents. Les administracions i el sector privat haurien de començar a tenir en compte les entitats del tercer sector, ja que podem oferir un servei de la mateixa qualitat que una empresa privada i, segurament, a un preu més baix.

Volem Feina encara és una paraula tabú?

Desgraciadament, és així. Hi ha molta gent que no sap la meitat de les coses que fem al costat de casa seva. Per això vull aprofitar aquesta ocasió per convidar tothom perquè visiti les nostres instal·lacions, i comprovaran que a Volem Feina hi ha persones com les altres, amb uns professionals que tenen un compromís ferm amb l'entitat.