Sant Llorenç de Morunys acull demà la primera edició de la fira i concurs d'Ous d'Euga, una festa de nova creació impulsada per l'associació de Turisme de la Vall de Lord, que a partir de la denominació local de les carabasses ("ous d'euga") pretén esdevenir un nou reclam turístic al territori. Més enllà d'un simple concurs carabasser, inspirat en la llegenda de mossèn Cinto Verdaguer ubicada a Sant Llorenç, la festa ha mobilitzat diferents sectors de la zona com restauradors, pastissers i artesans, que a l'entorn de l'esdeveniment, oferiran els seus productes elaborats o vinculats a les carabasses, i així configuraran una fira diversa, que aixecarà el teló a les deu del matí, a la plaça de Sant Francesc.

Ua bona part del teixit associatiu de Sant Llorenç de Morunys també col·laborarà demà amb la jornada. Durant la festa es presentarà la melodia El Ball de l'Euga, que el prestigiós compositor Albert Guinovart ha creat expressament per a l'ocasió. En aquest acte, que es durà a terme a dos quarts d'una del migdia, hi participaran els grallers de la vila anomenats Som Kom Som i la Colla Gegantera Els Tres Savis Piteus. A la una, és prevista la inauguració oficial del certamen amb els parlaments de les autoritats locals. Paral·lelament a totes aquestes activitats, els concursants aniran exposant els seus "ous d'euga" que hagin sembrat i collit personalment, a la plaça major, on es farà el veredicte de la carabassa més pesant, entre d'altres.

L'Associació de Turisme de la Vall de Lord explica que el mèrit d'aquesta festa "li devem ni més ni menys que a mossèn Cinto Verdaguer, autor de la rondalla Els tres savis Piteus (vegeu desglossat), personatges de què ja gaudim en la firma dels tres gegants del poble". Fonts de l'associació manifesten que "és evident la importància del fet que des d'un petit poble del nord del Solsonès es demostri una teoria tant científicament revolucionària com que les eugues, que fins ara consideràvem únicament mamífers, siguin també ovípars".

L'organització ha editat, amb català, castellà i anglès, uns tríptics en què s'explica la rondalla de Verdaguer, i uns fullets on es recullen una sèrie de receptes amb les carabasses com a producte principal. Ajuntament i Consell col·laboren amb la festa.