"Tots els solsonins i solsonines ens hem quedat una mica orfes". Amb aquestes paraules, mossèn Jesús Huguet iniciava la cerimònia de comiat a l'alcalde de Solsona, Xavier Jounou, oficiada ahir en una catedral que va quedar petita per acollir les prop de 2.000 persones que hi van assistir, unes tres-centes de les quals des de fora del temple. El moment més emotiu va arribar quan l'actor solsoní Aleix Albareda -conegut pel paper de mosso a la sèrie El cor de la ciutat-va llegir la carta de comiat que, una setmana abans, havia escrit el mateix Jounou.

En el seu testament per als ciutadans, Jounou demana confiança en els polítics, i esforç i unitat per portar Catalunya a la sobirania. Les pugnes, va deixar escrit, són molt sovint de babaus. Pel que fa a ell, va fer constar que li costa entendre la decisió de Déu, però l'accepta. (Vegeu a sota el text íntegre del missatge). Jounou també va preparar personalment el text que apareix al recordatori del funeral.

Entre els assistents hi havia una amplíssima representació del món institucional de la Catalunya central i de la cúpula d'ERC, el partit del finat, representat pel seu líder màxim, Joan Puigcercós, els consellers Josep Huguet i Jordi Ausàs i el secretari general, Joan Ridao.

Havia arribat l'hora de creure-s'ho. Minuts després de 2/4 de 4 de la tarda, l'hora prevista, el fèretre de l'alcalde va sortir de l'ajuntament i va baixar, escortat pels membres de la corporació municipal, fins a la catedral. Durant el camí, la comitiva, amb la família, rebia forts aplaudiments de suport dels ciutadans.

La catedral es va omplir de gom a gom en una cerimònia presidida per mossèn Jesús Huguet, amic personal de Jounou, que la va dirigir en comptes del bisbe Tresserra per desig exprés del finat. Tresserra va visitar la capella ardent del matí, però no va assistir al funeral, un fet molt comentat.

Huguet va definir Jounou "per damunt de tot com un pagès de soca-rel i una persona amb molts projectes, tant en l'àmbit familiar com municipal". Es va mostrar convençut que la seva llavor fructificarà "aquí i al cel en què tu sempre havies cregut". L'acumulació humana era tan gran que per repartir l'eucaristia es van distribuir deu mossens per tot el temple.

A la cerimònia hi va participar també l'Orfeó Nova Solsona, entitat de la qual Jounou havia format part. L'Orfeó va interpretar, entre altres, Que tinguem sort i El Cant dels Segadors, responent als arrelats ideals patriòtics de Jounou.

Salvi Nofrarias, regidor d'ERC, va llegir unes paraules d'agraïment en nom de la corporació, i va destacar que "es farà difícil trobar algú amb la teva coherència i sentit de la justícia". Nofrarias es va dirigir al difunt fent-li saber que "tots et coneixem com una gran persona, un home bo" i li va assegurar que "has aconseguit dignificar la política"

També la germana de Jounou va llegir unes paraules, i va assegurar que "has estat un exemple per als de casa". El moment més emotiu, però, va arribar amb la lectura d'Aleix Albareda del comiat de Jounou. "Em va demanar la cosa més difícil que m'han demanat mai", va explicar Albareda, qui, emocionat, va tenir problemes per acabar de llegir la carta. Llàgrimes i aplaudiments van confluir un cop finalitzada la lectura. Després van venir els calfreds que va provocar el majestuós ball de l'àliga, un homenatge de la ciutat de Solsona a un alcalde que se l'estimava. L'àliga va fer els passos davant el fèretre, amb la vara d'alcalde damunt.

El clima a l'interior del temple era de concentració i silenci sepulcral, expressió del dol amb què els assistents han viscut la desaparició del batlle, investit tot just fa dos anys i mig. A l'exterior, en l'ambient fred i rúfol on unes tres-centes persones seguien la cerimònia per megafonia, el silenci també era absolut. Un aplaudiment va acomiadar el cotxe fúnebre amb el fèretre quan va abandonar la plaça de la catedral.

Nombroses personalitats del panorama polític català i de la Catalunya central van ser ahir a Solsona per donar l'últim adéu a Xavier Jounou. La consellera de Justícia, Montserrat Tura (PSC), que va visitar la capella ardent al matí, va definir Jounou com "un alcalde vital, entusiasta i capaç de descriure els somnis de futur de Solsona d'una manera extraordinària". També hi va passar l'alcalde de Manresa, Josep Camprubí (PSC). El secretari general d'ERC, Joan Ridao, va considerar el multitudinari enterrament d'ahir "una mostra d'estimació del poble" i una "mostra de la feina ben feta". Entre nombrosos alcaldes hi havia el de Berga, Juli Gendrau (CiU), per a qui aquesta "ha estat una pèrdua molt sentida, independentment de colors polítics aquí hi ha els amics, la família i una ciutat". També van ser presents al funeral el president de la Diputació de Lleida Jaume Gilabert (ERC), el director del Centre de Promoció de la Cultura Popular, Ramon Fontdevila (ERC), els diputats Joan Canongia (PSC) i Xavier Vendrell (ERC), el president del Consell Comarcal del Bages, Josep Candàliga (ERC), entre molts altres.