El jove sacerdot Xavier Novell és el candidat del bisbe sortint, Jaume Traserra, a ocupar la seu episcopal que deixarà en haver complert els 75 anys, límit que s'estableix a la legislació canònica. Xavier Novell i Gomà és el vicari episcopal de la diòcesi i la mà dreta de l'actual bisbe de Solsona. Novell, però, suposaria una continuïtat que no és ben vista des de l'actual cúpula eclesiàstica catalana. La proposta que s'estudia, i que ha alarmat els sectors més rancis del catolicisme espanyol, és la de Josep Maria Turull, home proper a l'arquebisbe Martínez Sistach.

Després de la presentació de la renúncia per edat del bisbe de Solsona, Jaume Traserra, el mes de juliol passat, es va obrir la cursa de possibles candidats a ocupar la seu episcopal solsonina. Cercles propers al bisbat esperaven que el nom del seu successor es fes públic juntament amb el recentment nomenat bisbe auxiliar de Terrassa, Salvador Cristau. A dia d'avui, però, el secretisme plana en els estaments eclesiàstics, que no confirmen cap possible candidat ni la data aproximada de quan arribarà la decisió del Papa.

Fonts properes al bisbat han explicat que la voluntat de Traserra que Novell el substitueixi topa principalment amb la del cardenal Ricard Maria Carles, que no veu de bon ull que un candidat amb un perfil semblant a l'actual bisbe acabi ocupant la plaça. Un altre dels noms que s'especula que podrien aspirar al relleu és Josep Maria Turull, de perfil progressista, que en aquest cas vindria avalat pel cardenal Martínez Sistach. També hi ha qui ha assenyalat l'actual bisbe auxiliar de Barcelona Sebastià Taltavull, un candidat que "no de-sagradaria" a certs membres del bisbat solsoní, que apunten que "ja el coneixem de tota la vida".

Tot i aquests noms que circulen en fòrums i entorns catòlics, a dia d'avui no n'hi ha cap de confirmat i els sacerdots més progressistes i crítics amb la línia actual del bisbat de Solsona lamenten el retard i el secretisme amb què s'està duent a terme el procés de selecció, "molt discutible pel fet que la comunitat no es pugui pronunciar", segons han explicat a aquest diari. En qualsevol cas, els sacerdots més crítics amb la línia oficial dubten que hi hagi un canvi substancial en les maneres de fer amb el nou bisbe i creuen que el nou prelat s'haurà format a Toledo i haurà cursat els estudis superiors a Burgos, ja que "són els de confiança" dels alts càrrecs eclesiàstics. Xavier Novell i Gomà, el candidat del bisbe, va néixer a la parròquia de Montfalcó d'Agramunt (Urgell) el 1969 i va ser ordenat sacerdot el juliol del 1997. Jaume Traserra va presentar la renúncia el mes de juliol. El Vaticà encara no s'ha pronunciat. Traserra va arribar a Solsona el 2001.