El conseller del departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat (DPTOP), Joaquim Nadal, va inaugurar ahir a la tarda la reforma del tram d'11,3 quilòmetres de l'antiga N-II. Aquest segment, avui en paral·lel a l'autovia, té un voral de carril bici que ressegueix tot el tram des d'Argençola fins a Jorba, on enllaça amb el que ja hi ha al nucli de Sant Genís. L'actuació ha costat 3,1 milions d'euros.

La inauguració es va fer al nucli de Santa Maria del Camí (Veciana/Argençola), al costat de l'església romànica que és el punt de partida del nou carril bici, un espai de pas separat de la carretera per a ciclistes i vianants. Els treballs van començar fa quasi un any i s'emmarquen en la intenció de "recuperar vies en desús i remodelar-les per al trànsit local", segons el conseller.

L'antiga N-II tenia una amplada d'entre 10 i 13 metres, excepte algunes zones amb un tercer carril per a avançaments. Les obres han refet la vella calçada i l'han dividida en dues parts perfectament distingibles i separades per una barrera de protecció de fusta: una per als vehicles de motor i una altra per als ciclistes i vianants. La zona per a trànsit rodat té dos carrils de 3,25 metres; l'espai per vianants i ciclistes és d'entre 2 i 4 metres.

Nadal manifesta que el Govern "demana a l'Estat els sobrants de carreteres, antigues nacionals, juntament amb el pressupost, per rehabilitar-les i convertir els seus vorals. Adoptem la carretera per a un trànsit més local i evitem la seva degradació". El conseller comenta que, "si no es toca el voral, aquest acaba sent una terra de ningú. Així, aconseguim que s'hi vegi un signe de civilització i li donem noves funcions". A l'Anoia, també està en fase d'estudi un tram de carril bici entre Santa Coloma de Queralt i Tous.

Sobre altres temes del DPTOP a l'Anoia, Nadal assegura que el primer tram de la Ronda Sud s'inaugurarà aquest mateix estiu, segurament "no haurà passat l'agost". En canvi, ha refredat les expectatives del canvi de traçat del tren transversal a Castellolí, que està pendent de resoldre el recurs.