La primera estació micrometeorològica específica de Catalunya per mesurar l'impacte del canvi climàtic permetrà "fer la recerca més rellevant" a Catalunya en aquest àmbit. Ho va afirmar ahir la coordinadora del projecte, Maria Teresa Sebastià, en la inauguració de l'estació micrometeorològica ubicada al Pla de Riart, al municipi solsoní de Lladurs.

El Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC) ha estat un dels impulsors d'aquest projecte. La directora de l'organisme, Glòria Domínguez, va destacar el fet que la infraestructura "forma part d'un projecte interregional de rellevància científica mundial". L'estació micrometeorològica que ahir es va presentar és una de les tres torres que es preveu que es col·loquin a Catalunya en el marc del projecte FLUXIPYR, i "formarà part de la primera xarxa de control de canvi climàtic del Pirineu", va destacar Domínguez.

La infraestructura és la primera torre d'una xarxa internacional que forma part d'un mòdul per mesurar el canvi climàtic. És una de les tres torres que es preveu que es col·loquin a Catalunya en el marc del projecte FLUXPYR, les altres dues s'instal·laran a Busa (al municipi solsoní de Navès) i a Castellar de n'Hug (al Berguedà). Les tres estacions formaran part del desplegament d'una xarxa de torres micrometeorològiques de mesura de fluxos de carboni, aigua i energia que seran connectades amb les de la xarxa francesa, en un mòdul pirinenc complert.

El mòdul pirinenc s'integrarà en la xarxa internacional FLUXNET, que, segons Maria Teresa Sebastià, "és un dels instruments clau pel seguiment del canvi climàtic global a nivell mundial". Es pretén així que la infraestructura de Lladurs sigui una peça més "d'un clúster bioclimàtic entre Tolosa i Barcelona".