Xavier Novell i Gomà, l'actual vicari episcopal per als assumptes econòmics, ha estat nomenat bisbe de Solsona. Així, el candidat i ma dreta del bisbe sortint, Jaume Traserra, de 41 anys i de tendència conservadora, passarà a ser el prelat més jove de Catalunya un cop hagi pres possessió del nou càrrec. A través d'una enquesta, els lectors de Regió7 mostren majoritàriament la seva confiança vers Novell (62 % davant el 38 % que diu que no els agrada el nomenament).

Novell s'ha fixat com a prioritats del seu pontificat l'evangelització i el "treball amb les vocacions", tant per captar nous sacerdots com per fomentar el diaconat i el treball apostòlic de les persones laiques. Xavier Novell suposarà una continuïtat que, en el procés d'elecció del nou bisbe, hauria topat principalment amb l'oposició del cardenal Ricard Maria Carles, que no veu de bon ull que un candidat amb un perfil semblant al de l'actual bisbe ocupi la plaça.

Xavier Novell agafa les regnes de la diòcesi solsonina amb l'objectiu prioritari "que totes les persones que hi viuen puguin escoltar la bona notícia de l'evangeli". Novell considera que "el nostre país té llargues arrels cristianes però els darrers decennis ha experimentat una forta secularització", motiu pel qual ha escollit com a lema per al seu pontificat Òmnia Propter Evangelium (tothom prop de l'Evangeli). D'altra banda, Novell també considera prioritari "continuar treballant en la promoció de les vocacions", tasca per la qual "cal un treball ampli, amb les famílies amb les parròquies i amb els sacerdots perquè puguem tenir més capellans", va apuntar.

Jaume Traserra va qualificar la notícia de "gran esdeveniment". Traserra, que des d'ahir té el càrrec provisional d'administrador apostòlic, es va congratular del fet que el nou bisbe "sigui de la diòcesi i prevere del nostre presbiteri", motiu pel qual va voler agrair al Sant Pare "que s'hagi fixat en la nostra petita diòcesi i fins i tot hagi tingut el detall d'escollir el dia de Sant Ermengol, bisbe d'Urgell, per fer públic el nomenament". Traserra va subratllar la formació universitària de Novell i el seu treball com a secretari general de la cúria i vicari episcopal per als afers econòmics i ho va qualificar com "una bona preparació per acomplir el ministeri que ara se li encomana".

D'altra banda, el bisbe sortint va destacar el fet que sigui una persona coneguda al bisbat, on fa nou anys que treballa al seu costat. "És una persona a qui no desconeix ningú" i, en aquest sentit, "tenim molt terreny guanyat, va afirmar Traserra.

Un anunci inesperat

L'anunci del nomenament del nou bisbe de Solsona el va fer ahir Jaume Traserra, en un acte convocat d'urgència a les 12 del migdia al palau episcopal. El nom de Xavier Novell es va fer públic a la mateixa hora a Solsona i a Roma. Desenes de capellans i gent de l'entorn del bisbat van assistir a l'anunci. "Estàvem una mica espessos i ara ja ho tenim clar", comentaven alguns sacerdots a la sortida de l'acte. Tot el procés de selecció s'ha dut amb màxima discreció i secretisme i, tot i que s'havia especulat amb uns quants noms, entre els quals el de Xavier Novell hi ha estat sempre com a candidat del bisbe Traserra, l'entorn del bisbat desconeixia ahir a primera hora la notícia. Jaume Traserra, a les 12 en punt, va llegir el comunicat que se li havia fet arribar del Vaticà en el qual s'anunciava la decisió del papa Benet XVI. Després de la lectura del comunicat i d'unes breus paraules de Xavier Novell, van arribar les felicitacions dels capellans, treballadors de la cúria i la resta de solsonins que es van apropar fins a la sala dels Sants Màrtirs del palau episcopal.

Jaume Traserra ocupa des d'ahir el càrrec d'administrador apostòlic (bisbe en funcions) a l'espera del nomenament del nou bisbe i de la presa de possessió de la diòcesi. Aquests dos procediments es faran el mateix dia, concretament el 12 de desembre, segons ha informat el bisbat per mitjà de la seva pàgina web. Amb tot, actualment la situació és de "seu vacant, per tant, no es tocarà res esperant les noves iniciatives del bisbe que arriba", va dir Traserra ahir durant una conversa amb els mitjans.