Promoure la fe cristiana entre la societat actual sense adoctrinar ni donar resposta a les preguntes. És el principal objectiu dels cursos Alpha, un mètode de formació que va néixer a l'Església anglicana als anys 70. Ho ha explicat a aquest diari Teresa Valero, la delegada de la pastoral de nova evangelització del bisbat de Solsona, la qual ha manifestat que "els mateixos participants troben les respostes als interrogants per ells mateixos", a diferència d'alguns cursos convencionals, durant els quals els formadors intenten donar resposta als dubtes plantejats pels participants. Aquests cursos ecumènics s'imparteixen amb una temàtica comuna arreu del món.

Després d'una primera experiència al bisbat de Solsona, amb un curs fet a Verdú, en el qual van participar una trentena de persones, els cursos Alpha s'impartiran a partir del mes de gener a Avià, a Sant Salvador de Torroella i a Sant Ramon (a la Segarra). El fet de dur a terme les trobades en municipis petits no és anecdòtic, sinó que busca "que la gent no se senti obligada a tornar, que tinguin més llibertat", segons explica Valero.

La metodologia dels cursos Al-pha busca l'exploració de la fe en onze trobades periòdiques. La sessió comença amb un sopar, posteriorment hi ha una breu exposició d'un tema i, finalment, hi ha debats en petits grups, d'entre 8 i 10 participants, que, amb gent de l'equip de formació, dialoguen sobre el tema exposat. Valero diu que "hi ha llibertat absoluta, no diem a ningú què ha de pensar i què no". La delegada de la pastoral de nova evangelització ha explicat que són cursos "oberts a tothom" i en els quals "es tracten temes de l'arrel comuna, que uneixen tots els cristians". L'estiu passat una desena de persones del bisbat van participar a Londres en unes jornades internacionals sobre els cursos.