Ha acabat el compte enrere que es va iniciar un llunyà mes de desembre de l'any 2003 amb la col·locació de la primera pedra; i gairebé set anys més tard, Solsona es va vestir de gala per a la inauguració, ahir al vespre, de la seva nova i flamant sala polivalent, en un acte encapçalat pel conseller de Governació en funcions, Jordi Ausàs, que va aplegar unes vuit-centes persones.

En una imatge poc habitual, l'acte d'inauguració també va reunir els alcaldes vius que han encapçalat els diferents equips de govern del consistori solsoní que han treballat en la sala polivalent: Ramon Llumà, Jordi Riart i David Rodríguez, que en el seu parlament va tenir un especial record pel malaguanyat Xavier Jounou, alcalde de Solsona des de l'inici de legislatura fins a la seva mort, el mes de gener passat. Tots tres van destacar en els seus parlaments la voluntat de tirar endavant l'ambiciós projecte amb independència del color polític de cada govern. Així, Llumà va qualificar la sala polivalent com "l'obra més solidària" de la ciutat, i va recordar la figura de Romà Salas, regidor d'Esports el 2003 i que també és mort, i el va definir com "l'autèntic impulsor de la sala". Al seu torn, Riart considera que "la societat i els mateixos partits hem d'aprendre que quan s'ajunten esforços els projectes esdevenen realitat". Finalment, Rodríguez va explicar la necessitat que tenia Solsona de disposar d'un espai com el que es va inaugurar ahir, i va animar els ciutadans "a fer-vos-el vostre".

La nova sala polivalent té un espai de més de 1.200 metres quadrats, que es pot dividir per a usos independents i simultanis; i és pensat per acollir esdeveniments culturals, socials i firals. L'immoble també tindrà un aparcament públic soterrat amb 150 places, tot i que l'Ajuntament encara ha de decidir com es gestionarà el pàrquing. El pressupost d'aquesta obra, una de les més ambicioses que s'han fet a Solsona els darrers anys, s'acosta als quatre milions i mig d'euros i s'ha construït en quatre fases sota la batuta dels arquitectes Eduard Tripiana, Joan Carol i Antoni Balaguer. A la primera planta hi ha una composició mural de l'artista local Ton Casserras.

Els treballs de la darrera fase han comportat els acabaments del local central i les sales perifèriques, la fusteria, el paviment interior i les instal·lacions d'aigua i calefacció. L'import de la darrera fase de la sala polivalent s'atansa al milió vuit-cents mil euros, i s'ha finançat sobretot amb un préstec d'1,5 milions concedit per la secretaria d'Estat de Turisme. I en aquest sentit, l'Ajuntament de Solsona ha volgut reconèixer el destacat paper del diputat socialista Fèlix Larrosa, portaveu de Turisme i Comerç del PSOE, en aquesta aportació econòmica. Larrosa, la mare del qual va néixer a Solsona, va rebre una escultura del drac de la ciutat i va signar al llibre d'honor del consistori.

La inauguració va acabar amb un concert a càrrec dels alumnes de la banda de l'Escola Municipal de Música de Solsona.

Darrer acte públic d'Ausàs

El d'ahir al vespre va ser el darrer acte públic de Jordi Ausàs com a conseller de Governació. A tall de resum del treball que ha fet en la darrera legislatura el departament que ha encapçalat, Ausàs va comparar els 784.000 euros que va rebre Solsona el 2003 del Pla Únic d'Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC) amb els 2.860.000 euros actuals. Ausàs ha estat un visitant habitual al Solsonès en aquesta legislatura que s'acaba, i va explicar que el seu departament "ha repartit els recursos públics en funció de les necessitats dels ajuntaments i no en funció del nombre d'habitants".

L'encara conseller també es va referir a l'imminent inici de les obres del futur centre cívic, que s'ubicarà al costat de la sala polivalent i que té un pressupost de gairebé tres milions d'euros.