El casal cívic de Solsona ja està en marxa. L'empresa constructora que executarà els treballs, Cissa, ja ha col·locat les tanques perimetrals al solar ubicat a mig camí entre el passeig Pare Claret i la sala polivalent. És previst que els propers dies comencin les obres de construcció del nou equipament, un edifici de més de 1.500 metres quadrats concebut com un espai destinat a la dinamització sociocultural de diversos col·lectius i entitats de la ciutat. Aquesta infraestructura durà el nom de Xavier Jounou, després que fos l'opció guanyadora en el procés de recollida de signatures que va dur a terme la Taula d'Entitats Solsonines, en el marc de la iniciativa popular organitzada per dedicar un espai públic de la ciutat a l'alcalde de- saparegut el gener de l'any passat.

Governació destina a la construcció del casal cívic 2,2 milions d'euros. L'alcalde de Solsona, David Rodríguez, ha subratllat el fet que aquest departament "ha complert escrupolosament tots els terminis", fet que demostra que "ha apostat fort per aquest equipament". Rodríguez ha puntualitzat que les instal·lacions, "on es podran fer moltes activitats", no només estaran al servei de la ciutat, sinó de tota la comarca. L'alcalde de Solsona també destaca la importància de l'Oficina d'Acció Ciutadana, les dependències de la qual seran ubicades al mateix immoble. "Serà una finestra de la Generalitat al territori, al servei de les entitats i la ciutadania", i "permetrà alliberar part de la feina dels serveis socials" a l'hora de tramitar els ajuts de l'administració autonòmica, va explicar l'alcalde a aquest diari.

El projecte és obra de les arquitectes Montse Llorens i Joana Argerich, basant-se en l'avantprojecte encarregat per l'Ajuntament a l'arquitecte solsoní Joan Arnau, que, al mateix temps, va recollir aportacions ciutadanes que es van manifestar en un procés participatiu realitzat l'octubre del 2008. Les obres tenen un termini d'execució de 15 mesos.

El procés compartit entre l'Ajuntament i el departament de Governació es va iniciar fa uns tres anys. A final de gener de l'any passat, l'aleshores conseller de Governació, Jordi Ausàs, i l'alcalde de Solsona, David Rodríguez, presentaven el projecte. Durant l'acte, el batlle va destacar l'encert de la ubicació del casal cívic, que és a prop d'equipaments com el Casal de Cultura i Joventut, l'Escola Bressol, el CEIP Setelsis, l'Escola Municipal de Música, el passeig i la recentment estrenada sala polivalent de Solsona.

L'empresa pública de la Generalitat, GISA, va licitar el concurs d'execució dels treballs del nou equipament a la primavera i els va adjudicar a la constructora solsonina Cisa, per un import de 2,2 milions d'euros. Un cop adjudicada l'obra, la Generalitat va anunciar que els treballs començarien el gener del 2011.