El ministre libanès d'Agricultura, Hussein Hajj Hassan, ha visitat la comarca durant dos dies amb l'objectiu de col·laborar en la recerca forestal de Catalunya i implantar al seu país els models de gestió forestal que el Centre Tecnològic Forestal desenvolupa al Solsonès.

Dilluns al matí la comitiva libanesa va recórrer la comarca per conèixer de primera mà la realitat forestal així com la cria de falcons, la valorització energètica i la lluita contra els incendis forestals al Solsonès. Segons el ministre libanès, l'èxit del model del CTFC de "compatibilització" que equilibra la sostenibilitat i el progrés econòmic i "que funciona", avala la viabilitat de les actuacions al Líban i Síria, país veí que també s'emmarca en el projecte de cooperació. La línia de treball que preveu el projecte recau en la salvaguarda dels boscos del país i en la lluita contra la desforestació i les inundacions, com també en la revalorització forestal i gestió de residus.

Membres del ministeri libanès i Joseph Awad, director de l'ONG Young Men's Christian Association, que també col·labora en el projecte, van acompanyar el titular libanès en la visita. Per la seva part, Awad va explicar la importància d'aquest projecte pioner en el seu país que té com a eix la sostenibilitat, un concepte nou al Líban. D'altra banda, la directora del CTFC, Glòria Domínguez, va apuntar la idoneïtat de la comarca per les "semblances naturals i climatològiques" amb les zones rurals de Síria i el Líban, així com per allotjar la seu de l'ens.

Quatre anys de cooperació

El 2007 el CTFC va iniciar un projecte internacional per a les poblacions rurals de Síria i el Líban, centrat en el desenvolupament de capacitats i eines per a la conservació i gestió sostenible dels recursos forestals i la dinamització d'aquestes àrees. La col·laboració d'aquest projecte prové de l'àmbit públic, amb les administracions de tots dos països àrabs, així com l'ONG YMCA i l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament. El desembre de l'any passat un equip tècnic del CTFC, encapçalat per Glòria Domínguez i el responsable de cooperació internacional del centre, David Solano, ja es va desplaçar al Líban per visitar el país i engegar la segona fase de la iniciativa de cooperació internacional.