Una brigada especialitzada enviada pel departament de Medi Natural va començar ahir la captura mitjançant l'anomenada pesca elèctrica d'una espècie de tritó invasora, l'Ommatotriton vittatus, originària de la península d'Anatòlia, que ha trobat a la serra de Busa, al municipi de Navès, un hàbitat idoni per reproduir-se. L'espècie, que té un potencial expansiu encara per determinar, va ser localitzada per primera vegada el dia 7 de maig passat d'una manera totalment casual, quan un membre del Grup de Natura del Solsonès (GNS) es va topar amb un exemplar quan cercava indicis del tritó verd (Triturus marmoratus), que era autòcton de Busa i que no s'observa a la zona des d'inicis dels anys vuitanta del segle passat, per la qual cosa és declarat extingit al Solsonès.

La troballa va posar en marxa un procés d'investigació a càrrec dels membres del GNS, que van descartar una per una les espècies més properes i van arribar a la conclusió que es tractava d'una espècie al·lòctona, procedent del Pròxim Orient. Una setmana després, tres investigadors del GNS que s'havien desplaçat al pla de Busa per comprovar l'estat real de l'espècie a la zona van observar amb alarma que la població d'aquests tritons d'origen turc s'havia disparat ("vam retirar r 21 mascles i 10 femelles", explica Ferran Fontelles, un dels tres membres de l'equip del GNS). La seva preocupació es va confirmar quan, a més a més, van veure "mascles en zel, femelles amb signes clars de portar ous i fins i tot ous enganxats a les al-gues". El Grup de Natura es va posar en contacte immediatament amb el departament de Medi Natural, que ha actuat amb celeritat per combatre els possibles efectes nefastos d'una plaga d'aquests tritons en la flora i la fauna de la zona de Busa, que té una riquesa autòctona que cal preservar; tot i que encara no se saben els efectes d'aquesta sobrepoblació d'amfibis.

Malgrat que és difícil establir amb seguretat com ha arribat al pla de Busa una espècie pròpia de Turquia, Fontelles apunta al fet que "es tracta d'una espècie destinada a la venda comercial, molt apreciada per alguns amants de l'aquarofília a causa de l'espectacularitat dels colors que presenta el mascle, i que es pot adquirir en botigues d'animals com a mascota", i alerta dels efectes perjudicials que l'alliberament d'espècies foranes al territori pot tenir en la fauna i la flora autòctona.