La regidora de Cultura, Sara Alarcón, ha elogiat públicament la voluntat i capacitat que han mostrat els joves per treballar de bracet amb l'ens local.

Sara Reig, portaveu de la comissió encarregada dels concerts, explica la tasca que portarà a terme aquesta entitat i els motius de la implicació..

Com s'ha estructurat Joventut Solsonina?

Ens hem organitzat en comissions. És un sistema que ens permet treballar més àgilment i d'una forma més eficaç. Quan en una assemblea decidim tirar endavant algun projecte, creem una comissió que es forma amb aquelles persones que tenen més coneixement o facilitats en aquell àmbit. Així aconseguim que tothom se senti còmode treballant pels joves.

Enguany disposen d'un pressupost per part de l'Ajuntament d'uns 7.000 euros per als actes que organitzen dins la festa major. Dóna marge?

Evidentment és un pressupost molt just, però entenem que la situació econòmica en què ens trobem és poc favorable i l'Ajuntament no pot fer-hi més. A part, d'aquests 7.000 euros, també cal treure'n les despeses de seguretat, els sopars dels conjunts que vénen a tocar fent un favor a Joventut Solsonina rebaixant moltíssim el seu preu, entre d'altres. Per organitzar les tres nits ha calgut anar molt al darrere de la gent i moltes setmanes de treball. Des de principi de juny la comissió dels concerts ha estat fent mans i mànigues per aconseguir-ho, ha calgut collar molt els grups.

En aquesta primera experiència han optat per organitzar tres nits amb tendències musicals clarament diferenciades...

Sí, la primera nit serà bàsicament música electrònica i actuaran DJ locals. La segona actuarà Séptimo A, la Troba Kung-Fú i Juan Reyes; i la darrera, que és la que coincideix amb l'Empalme, conjunts de Solsona. D'aquesta manera englobem gustos i sensibilitats musicals molt diferents i el jovent s'hi sentirà més còmode i esperem que hi participi.

A part dels concerts de nit, què més prepara Joventut Solsonina de cara a la festa major?

El dia 3 de setembre ens farem càrrec de la barra del concert solidari que organitza el SOM i on tocarà Lax'n'Busto. El dia 8 s'organitza el primer Barramiau i el dia 9 a la tarda el concurs de músics al carrer. Les tres nits de concerts també ens farem càrrec de les barres.

Què serà el Barramiau?

És un correbars que s'ha organitzat de manera conjunta entre l'entitat Joventut Solsonina i diferents establiments de la ciutat. Serà el dia 8 a les onze de la nit a la plaça Major, i la gent s'hi haurà pogut inscriure amb antelació en algun dels establiments que hi col·labora.

Com s'ho faran per controlar qui hi participa perquè no hi hagi menors?

En el moment d'inscriure's en qualsevol dels establiments participants s'haurà d'omplir una mena de formulari amb el nom, el DNI i la firma de la persona que s'hi apunta. Així tenim un control de la gent que hi pren part i evitem possibles malentesos. A més, tothom qui hi participi durà una camiseta i una mena d'acreditació que s'entregarà en el moment de la inscripció. D'aquesta manera també evitem que els menors puguin participar-hi.

Tres nits gestionant les barres dels concerts són moltes hores. Com s'ho faran?

Per gestionar aquest tema hi ha una comissió que se n'encarrega. En primer lloc s'ha demanat la disponibilitat que té la gent que participa en les assemblees per estar-se una estona a la barra i a partir d'aquí s'han fet unes graelles amb els horaris. Ha estat complicat fer-ho, ja que s'ha hagut de mirar de compaginar aquests torns de treball a la barra amb els horaris diürns de la gent que treballa o participa en altres actes de la festa major. D'aquesta manera evitem que se solapin activitats de la gent o que algú hagi de tancar la sala cada dia.

Què en treu Joventut Solsonina, de col·laborar en l'organització de tants actes en aquesta festa major?

Per una banda, podem adaptar l'oferta musical de la festa major a allò que realment volen els joves, cosa que fins ara no era ben bé així, ja que el que preparava l'Ajuntament algunes vegades no havia tingut gens d'èxit i la gent preferia marxar a fora de Solsona. A més a més, també ens podem donar a conèixer i fer que el jovent s'interessi per formar part de Joventut Solsonina. Per altra banda, de les barres dels diferents concerts esperem obtenir-ne beneficis que serviran per finançar els actes per al jovent, ja siguin concerts o diferents activitats, que es puguin organitzar durant la festa major de l'any vinent.

Què esperen que aporti el concurs de músics al carrer?

El concurs de músics al carrer permetrà que la gent de Solsona pugui gaudir d'una tarda-vespre de concerts gratuïts i que seran d'estils de música molt diversos perquè hi participaran des de solistes fins a grups amb estils musicals diferents. A més a més, també ofereix la possibilitats als grups amateurs de donar-se a conèixer.

Fins ara s'hi han apuntat gaires grups?

Tenim constància que ja n'hi ha uns quants d'apuntats, diria que sis, però cal insistir una mica perquè la gent sempre va a última hora i segur que molts s'apuntaran a l'últim moment abans que tanquin les inscripcions. Les inscripcions finalitzen el dimecres 31 d'agost.

El solista o grup que guanyi quin reconeixement s'endurà?

El premi del Concurs de Músics al carrer serà poder tocar durant la festa major de l'any vinent en un dels concerts joves que es faran a la sala polivalent. Ens agradaria que el grup o cantant guanyador pogués actuar com a teloner del grup de més renom o cap de cartellera de la festa major del 2012.