L'Ajuntament de Solsona reclama a la Generalitat que la construcció del nou edifici per a l'escola El Vinyet s'inclogui en els pressupostos del 2012 perquè "si no, a final de curs hauran d'entregar les claus de l'espai que ocupen" (a les instal·lacions municipals de la Cissa). Així ho va manifestar ahir a aquest diari l'alcalde, David Rodríguez, que considera que "no hi ha dret que l'Ajuntament posi els diners i ells no compleixin la part del pacte".

Així, l'Ajuntament dóna un ultimàtum al departament d'Ensenyament perquè prioritzi la construcció del centre -l'espai provisional del qual no disposa de lloc per encabir més mòduls prefabricats- i l'inclogui als pressupostos del 2012. Rodríguez és del parer que "cada administració té les seves responsabilitats" i la de dotar Solsona d'una nova escola pública correspon a la Generalitat, i recorda que la cessió de l'espai l'Ajuntament la va fer "de forma provisional, i no perpètua".

Amb tot, Rodríguez es mostra "content" del fet que s'hagi desencallat la urbanització del carrer (un pas previ necessari), però recorda que, ara mateix, "l'únic que tira endavant és un carrer, no l'escola".

Des de la posada en funcionament del centre, el curs 2007-2008, l'espai provisional del centre ha suposat a les arques municipals 568.000 euros en concepte de lloguer, als quals s'afegeixen 100.000 euros anuals més. L'anterior govern tripartit va executar l'opció de compra de les instal·lacions situades al carrer de Pedraforca.

Topada amb CiU

L'anunci que la Generalitat, per mitjà de l'Incasòl, autoritzava l'Ajuntament a fer l'adjudicació de l'obra d'urbanització de l'espai de la Cabana del Màrtir que ha d'acollir el futur centre ha portat cua. Rodríguez ha lamentat la "falta de respecte institucional" que considera que ha tingut la delegació del Govern a la Catalunya central en no convidar-los a la reunió informativa amb la comunitat educativa, a la qual únicament van assistir representants de CiU. L'alcalde va voler manifestar ahir a aquest diari la seva disconformitat amb les explicacions que van donar el president comarcal, Joan Solà, i el delegat territorial, Jordi Moltó, i va "negar rotundament" que en cap moment l'Ajuntament hagués restat passiu davant d'aquest afer. En aquest sentit, una primera mesura de pressió a la Generalitat va ser l'aturada de les obres d'instal·lació del nou mòdul de l'escola, ja que Ensenyament "no disposava de la llicència municipal". Rodríguez va explicar que "volíem una resposta satisfactòria" i que arran d'això els van dir "que ens tindrien en compte". L'alcalde diu que "des de principi d'any ja sabíem que això estava pressupostat" perquè l'Ajuntament disposava d'una partida del PUOSC que podia perdre i, "tot i així, vam agrair a Moltó que hagués donat un cop de mà".

L'alcalde reitera que sempre ha mostrat respecte institucional, una actitud que creu que no ha tingut la delegació del Govern, "que es va reunir amb representants que no tenen aquesta competència i amb el grup de l'oposició".