El Bisbe de Solsona, Xavier Novell, ha posat en dubte en una entrevista a l'ACN que el nou govern espanyol del PP canviï la Llei de l'avortament, tot i admetre que a ell li agradaria. Respecte el projecte dels populars de substituir la llei que permet els matrimonis homosexuals per una que parli d'unions civils, Novell ha ressaltat que si això passa "me n'alegraré" perquè "la unió entre dues persones del mateix gènere no és un matrimoni". Novell ha fet balanç del seu primer any al capdavant de la diòcesi solsonina i ha afirmat que ha introduït canvis "significatius" com l'entrada de vocacions estrangeres o que els rectors puguin suprimir les litúrgies dominicals que no arribin a les dotze persones.

Dilluns que ve farà un any que Xavier Novell va ser ordenat Bisbe de Solsona, el més jove dels Països Catalans i també de l'Estat. En una entrevista a l'ACN, Novell ha fet una valoració "molt bona" dels primers dotze mesos al capdavant de la diòcesi solsonina i ha destacat que ha complert "bastant" els seus objectius de "parlar amb tots els capellans, les comunitats religioses i els delegats diocesans".

Novell ha valorat el fet que el PP hagi guanyat les eleccions generals per majoria absoluta i ha manifestat que "està per veure" si seran més pròxims a l'església, ja que "dins del partit hi ha de tot". El bisbe ha manifestat que dubta que el PP canviï la Llei de l'avortament, tot i que a ell li "agradaria". Novell també ha posat en qüestió que els populars eliminin algunes lleis que "signifiquen un atemptat a la dignitat de la persona, al dret a la vida o a la llibertat dels pares a l'hora d'escollir l'educació dels seus fills".

Respecte el projecte dels populars de substituir la llei que permet els matrimonis homosexuals per una que parli d'"unions civils", Novell ha ressaltat que si això passa "me n'alegraré" perquè "la unió entre dues persones del mateix gènere no és un matrimoni". Amb tot, Novell ha expressat que l'església "ha de mirar de tenir bona relació amb el Govern, de lleialtat i de respecte" i si aquest "decideix fer coses que atempten contra la persona, ho haurem de denunciar".

Obert a les vocacions estrangeres

Fent balanç del seu primer any com a Bisbe de Solsona, Novell ha expressat que ha introduït canvis "significatius" com ara l'entrada de vocacions estrangeres o el fet que els rectors puguin suprimir les litúrgies dominicals que no arribin a les dotze persones. Respecte les vocacions estrangeres, Novell ha avançat que han "obert la porta, amb un consens general dels capellans de la diòcesi" i ha afirmat que ha tingut contactes amb un Bisbe de Perú on hi podria haver missioners interessants en venir a Solsona. Tot i això, Novell ha expressat que han de ser persones que "puguin aprendre bé el català i no tinguin ambicions econòmiques".

Referent a les litúrgies dominicals, Novell va anunciar una mesura polèmica el passat mes de juliol que consistia en donar carta blanca als rectors del bisbat per suprimir aquelles litúrgies que no arribessin a les dotze persones. La diòcesi de Solsona té una setantena de rectors en actiu, amb una mitjana de 72 anys, que es fan càrrec de 174 esglésies, moltes de les quals són petites.

Novell també ha expressat que el seu primer any ha estat mercat per un diàleg intens amb tots els capellans i comunitats religioses i també amb el seu sector crític, el Fòrum Ondara. "Crec que no estan tant descontents amb mi com ho estaven abans que entrés", ha manifestat Novell.

Nova evangelització

Un dels reptes principals del bisbe és introduir la "nova evangelització" al treball parroquial de la diòcesi de Solsona. Segons Novell, ja han lliurat material a totes les parròquies perquè "coneguin què significa la nova evangelització" i "la seva urgència". Així, Novell ha expressat que el seu objectiu és "poder dissenyar un estil de treball parroquial que permeti un treball de nova evangelització". Tot i això, Novell ha manifestat que "no n'hi ha prou en saber-ho, sinó que cada parròquia ha d'introduir els canvis necessaris perquè no ens quedem els de sempre i siguem capaços d'atraure més gent, sobretot joves".

Novell ha expressat que fa temps que treballen en aquest sentit i que han introduït uns cursos anomenats 'Alfa', que consisteixen en celebrar un sopars on conviden persones que "mai no vindrien a missa ni s'acostarien a l'església". Segons Novell, són sopars amb un format "obert, franc, amable i amb sentit de l'humor perquè els assistents puguin arribar a descobrir la veritat de la fe cristiana".

Crisi i església

"Molta més gent s'apropa a l'església a demanar ajuda, però a la pràctica dominical em sembla que no". Segons Novell, la crisi econòmica ha fet que molta gent s'hagi atansat a l'església a demanar ajuda i també "a encomanar-se a algun sant, ja que potser es veuen més ciris encesos". Tanmateix, el Bisbe de Solsona ha expressat que a la pràctica dominical no s'ha notat aquest augment. "A vegades sembla que les creus molestin a les aules i les escoles i, en canvi, quan la gent ve a demanar ajuda a l'església a ningú li molesta que hi hagi una creu a la sala de Càrites", ha afegit.

Museu Diocesà

Pel que fa al futur del Museu Diocesà, Novell ha afirmat que les converses amb el Govern i l'Ajuntament de Solsona estan "aturades". Segons Novell, la comissió que ha de liderar el canvi en la gestió del museu "només s'ha reunit un cop" i "no ens correspon a nosaltres liderar l'impuls d'aquesta comissió", ha manifestat.

El Bisbe de Solsona s'ha mostrat contundent a l'hora d'afirmar que el bisbat es nega deixar les peces que hi ha al Museu en mans d'un consorci i ha expressat que "la disponibilitat de les peces sempre ha d'estar en mans de la propietat, que en aquest cas és la parròquia o la diòcesi". Novell ha expressat que estan disposats a parlar si es troben altres fórmules que no suposin "gravar la disponibilitat de les peces" i que "permetin incrementar els recursos i els ingressos.