Tot i que ja des de final de mes la Festa Major de Solsona comença a escalfar motors amb activitats lúdiques i esportives que la preludien, els actes de la 359 edició de les festes en honor a la Mare de Déu del Claustre s´obren oficialment el divendres 7 de setembre. Aquest dijous 30 d'agost al matí n´ha presentat el programa la regidora de Cultura, Sara Alarcón, que s´ha mostrat satisfeta d´un programa que, "malgrat la situació econòmica extraordinària en la qual ens trobem, no sacrifica cap acte". "La població no hi trobarà a faltar res", ha assegurat.

El pressupost d´enguany és d´uns 80.000 euros, un 20 per cent inferior al de l´edició passada. "Lògicament s´ha reduït el pressupost, perquè seria il·lògic i iressponsable no fer-ho", ha afirmat Alarcón. "Totes les regidories han d´adaptar-se als imperatius socials i econòmics de cada moment i la Festa Major no en pot defugir", ha recordat. En aquest sentit, la contenció es fa palesa sobretot en les contractacions dels conjunts musicals. Els balls aniran a càrrec de l´Orquestra Maravella (dia 9), la Banda del Drac (dia 8) i l´Orquestra Juniors (dia 10), mentre que la cartellera de concerts l´ocupen enguany Natxo Tarrés i The Wireless, Els Catarres i Marc Basullas (dia 8); Riu (dia 8); Trams (dia 7); Terratombats i Séptimo A (dia 9); i Kuissó, Kòdul i Ebri Knight (dia 10).

"Però a Solsona fa cinc anys que fem els deures i això ens permet, avui, disposar de més marge de maniobra, sense haver de veure´ns obligats a escapçar res de manera substancial", ha destacat la regidora de Cultura. Això fa que "es puguin mantenir caps de cartell com l´Orquestra Maravella". En comparació amb altres poblacions, la festa solsonina aplica la contenció pressupostària des del 2007, fet que "ha contribuït a realitzar un programa tan ric i variat, per a tots els públics, com el primer dia que vaig assumir la regidoria". Ho reflecteixen tant els actes com el programa en format paper, que "també manté la solemnitat, la serietat i l´elegància malgrat ser més modest".

Aquesta també serà la Festa Major del trentè aniversari de dues entitats potents de la ciutat: l´Agrupació de Geganters de Solsona i el Grup de Teatre Lacetània. Això demostra, per Sara Alarcón, la seva consolidació en el teixit associatiu local i representa també "una garantia de la perdurabilitat d´uns ingredients fonamentals en el programa de la Festa Major", com tot el desplegament de la manifestació gegantera, d´una banda, i l´estrena anual d´una obra de teatre que genera expectació entre la ciutadania.

I és que la Festa Major de Solsona no la forneix únicament l´Ajuntament, sinó que presenta una varietat d´actes a caramull, precisament, pel dinamisme associatiu. La regidora ha subratllat que la festa "cada vegada confiarà més en l´empenta i les possibilitats de les entitats locals", ja que és una forma d´aconseguir contenir la despesa de les arques municipals, canalitzar la participació ciutadana. A més, "la conjuntura econòmica ens obliga a cooperar en tots els àmbits".

Així mateix, Alarcón ha constatat que des de l´any passat està augmentant la participació activa dels joves a través de la Joventut Solsonina, responsable de l´organització del Concurs de Músics al Carrer i del concert nocturn del dia 9, a més de col·laborar en el concert solidari del SOM.

Entre les cites ineludibles de la festa grossa solsonina hi ha el gruix d´actes rituals i històrics, que "donen sentit a la titulació de Festa patrimonial d´interès nacional", i que són organitzats conjuntament per l´Ajuntament, l´Agrupació de Geganters i la Confraria de la Mare de Déu del Claustre. Paral·lelament, la responsable de Cultura subratlla les convocatòries infantils, a càrrec d´artistes i entitats locals; els balls i els concerts, i la comèdia anglesa que enguany estrena el Grup de Teatre Lacetània, Casa & Jardí, "una proposta agosarada que corrobora la pràctica de sorprendre el públic a què ja ens té acostumats la companyia solsonina". "Lacetània fa que la festa també sigui creativa i trencadora en l´àmbit teatral", ha assenyalat Alarcón.

Quant al programa físic, una de les publicacions anuals més emblemàtiques de Solsona, la regidora ha agraït les aportacions desinteressades de l´Agrupació de Geganters, mossèn Enric Bartrina, arxiver diocesà, i Jordi Torner, director de l´Arxiu Comarcal del Solsonès, pels seus textos històrics. Aquests sempre són "un dels valors afegits de la publicació", ha remarcat.

Un disseny clar i sobri, ´en consonància amb el moment´

També avui s´ha desvelat el disseny de la línia gràfica de la 359a edició de les festes en honor a la patrona de Solsona, obra del dissenyador solsoní, Edgar Riu. La seva proposta va imposar-se entre les vuit que es van presentar al concurs convocat per la regidoria de Cultura.

La premissa seguida a l´hora de crear el disseny no ha tingut tant a veure amb el contingut com amb la forma. Segons ell, tal com ha exposat Alarcón, s´ha seguit una línia clara i sòbria, "en consonància amb el moment actual". D´aquí que s´hagi apostat per "un model auster, de petit format i en dos colors", el negre i el fúcsia.

L´autor de la imatge d´aquest any volia utilitzar un component representatiu de la celebració. Però considera que "no hi ha element central, perquè cada solsoní viu la Festa Major de manera diferent". D´aquí que, tot i que a la portada es pot identificar l´àliga, la seva figura no hi aparegui explícitament. Edgar Riu juga amb el buit per deixar que cadascú l´ompli amb allò que troba més rellevant.

A l´interior del programa, el dissenyador ha seguit la mateixa línia de la portada i el cartell. Hi són insinuats altres elements del folklore solsoní. Això permet, alhora, "centra la rellevància no tant en les figures en si, sinó en els geganters, ja que les peces no ballen soles si dins seu no hi ha algú que les fa dansar". Segons ha dit la regidora de Cultura, a Edgar Riu li sembla "just donar protagonisme a la part més humana del folklore".

Sara Alarcón ha avançat que el dia 9 de setembre participaran en la comitiva d´autoritats el president de la Diputació, Joan Reñé; el director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, Lluís Puig, i l´alcalde de Manresa, Valentí Junyent. Tota la programació i l´actualitat de la Festa Major es podrà seguir durant els dies festius a través del web municipal