El ple de Sant Llorenç de Morunys previst per a aquest vespre durà a votació una moció per declarar el municipi "territori català lliure i sobirà". El text, similar a l'aprovat a Arenys de Munt, l'han presentat conjuntament els grups de Piteus per Sant Llorenç i CiU a proposta de la delegació local de l'Assemblea Nacional Catalana. En el mateix ple se sotmetrà a votació la proposta d'hissar l'estelada al balcó consistorial fins que el poble català es manifesti en referèndum.

La moció, a més, declara als veïns i veïnes de Sant Llorenç de Morunys "moralment lliures de lleialtat a la corona borbònica" i insta al Parlament de Catalunya a declarar que el Principat de Catalunya "és i ha de ser per dret, estat lliure i independent en igualtat de drets i obligacions que els altres estats independents del món". Així mateix, insta a la cambra catalana "que, conjuntament amb els ajuntaments catalans, assumeixi la completa sobirania nacional del territori del Principat", a consultar la ciutadania per la via del referèndum i a iniciar el "procés de declarar i construir l'Estat català" abans de l'11 de setembre del 2014.

La moció és previst que prosperi amb els tres vots favorables dels regidors de la formació independent Piteus per Sant Llorenç i dels dos regidors de CiU, els quals l'han presentat de manera conjunta. D'altra banda l'alcalde de la població, Enric Roures, del PSC, va explicar ahir a aquest diari que "no m'he pogut llegir amb deteniment la moció" i, un cop ho hagi fet, "valoraré si m'abstinc o voto en contra". Amb tot, Roures va apuntar a la possibilitat que els altres dos regidors que integren el grup de PM votin a favor de la moció atès que "tenim llibertat de vot". En el cas de l'únic regidor d'Acord Municipal, Josep Pintó, va avançar ahir que s'abstindria perquè "personalment no sóc independentista tot i que em sembla bé el procés". Així, "no hi estic en contra i, si fés falta el meu vot, el donaria", va assegurar.

El text insta a la constitució immediata, "aquest mateix any 2012" d'un govern d'unitat nacional, "de transició a la independència que prepari totes les estructures institucionals necessàries de l'Estat català", així com els corresponents registres civils, mercantils i de la propietat i la creació d'una hisenda pròpia, entre d'altres. La moció insta a aquest govern d'unitat nacional a acordar "amb caràcter immediat les mesures que cregui convenient que ordenin la transició fins a la constitució formal de l'estat català".

La moció també insta a la creació de l'Assemblea de Càrrecs Electes dels Països Catalans "per a estendre i difondre aquesta declaració a la resta de comunitats integrants de la nació Catalana a fi de preservar-ne la seva unitat i identitat com a poble". L'Ajuntament de Sant Llorenç de Morunys, com ho han fet la resta de municipis que han aprovat mocions similars, apel·la "a l'esperit cívic de tt Europa, inclòs l'estat espanyol, per tal que s'imposi una resolució democràtica dels conflictes i s'avanci en els ideals de la pau, el treball, la llibertat, l'amistat i la germanor entre els pobles del món".