Sant Climenç tem que la seva escola pugui tenir els dies comptats: l'any vinent quedaran cinc alumnes i, davant qualsevol eventualitat -és possible que una família amb dos fills que actualment van al centre es traslladi- no s'arribaria al mínim exigit pel departament d'Ensenyament (cinc alumnes).

Ajuntament, AMPA i escola no es volen quedar de braços plegats i fan una crida a la gent de Pinell i dels municipis veïns que no ha escolaritzat els fills o filles a Sant Climenç per exposar-los la situació i convidar-los a conèixer les instal·lacions i el mètode educatiu.

Paral·lelament, el consistori ofereix un pis gratuït per a una família amb infants en edat escolar. D'aquí a dos anys entrarien quatre nous alumnes a l'escola i, aconseguir una família "si pogués ser amb tres fills en edat escolar, i si no, amb dos", que s'instal·lés al municipi salvaria aquest parèntesi que podria suposar el tancament definitiu del centre. L'alcalde de Pinell, Benjamí Puig, assegura que la clausura del centre suposaria "perdre una part molt important del poble i de la cultura del municipi". "La canalla dóna vida i molta alegria, perdre això suposaria perdre molt", lamenta. El batlle explica que els cursos 2013-2014 i 2014 2015 són els "complicats", atès que el curs següent ja hi ha prevista l'entrada de quatre nous alumnes de parelles joves del municipi. El pis que ofereix l'Ajuntament es troba damunt mateix del centre escolar i és l'habitatge que es destinava al mestre.

L'escola de Sant Climenç té actualment set alumnes i forma part de la ZER Solsonès, amb la resta de centres de la qual comparteixen tota mena d'activitats de manera periòdica.

Ramon Segués, director i mestre de l'escola, lamenta que "seria una llàstima tancar perquè Sant Climenç no és un poble envellit ni sense recursos, sinó que hi ha un seguit de gent jove, hi ha futur". Segués convida la gent del municipi que porta els fills a Solsona que "com a mínim conegui l'escola, què fem, com treballem i els resultats que obtenim. Potser, d'aquesta manera, canviarà una mica la idea que es té de l'escola rural". El director explica que els resultats acadèmics són superiors en escoles de municipis petits i que, en el model d'escola rural, "la ràtio d'alumnes permet una dedicació i una metodologia de treball molt més personalitzada". D'altra banda, remarca que "tant a nivell de recursos humans com materials podem competir". A tall d'exemple, a l'aula en ocasions hi coincideixen dos mestres i tenen un ordinador per alumne.

Quant als alumnes, en el context d'escola rural "tenen molta autonomia personal i a més cooperen entre les diferents edats: els grans estan acostumats a treballar amb els petits". Segués explica que "durant aquests anys han passat per aquí alumnes de Solsona que busquen una escola diferent, més petita i amb una altra manera de fer". Sant Climenç es troba a 12 quilòmetres de la capital.