És en els moments difícils quan es posa a prova la cohesió d'una societat, i els solsonins han evidenciat, una vegada més, el seu compromís amb els més desfavorits.

La creació, fa unes setmanes, de dotze punts fixos de recollida de productes per al banc d'aliments que gestiona el Fons d'Emergència Social va ser "conseqüència de la demanda de la mateixa població", explica Maria Tripiana, regidora d'Acció Social. Tripiana recorda que les campanyes puntuals que s'havien fet "sempre havien tingut una resposta molt bona per part dels solsonins", i una dada prou significativa són les més de dues tones de llet que es van recollir entre el 17 de febrer i el 3 de març de l'any passat, en una campanya on es demanava exclusivament llet.

No obstant això, la regidora d'Acció Social considera que "cal reorientar alguns comportaments dels donants", una opinió que comparteix del tot Núria Barcons, la coordinadora de Creu Roja del Solsonès, que és l'entitat que prepara i reparteix els aliments i els productes bàsics a les famílies que han seleccionat prèviament els serveis socials de l'Ajuntament de Solsona i del Consell Comarcal.

En aquest sentit, s'estan redissenyant els cartells "per fer-los més visibles", explica Barcons, ja que els productes necessaris en cada moment no són els mateixos. "Ara, per exemple, necessitem productes de neteja i higiene personal, però d'aquí a unes setmanes ens faltarà llet", explica la coordinadora de Creu Roja; i, per contra, "ens sobra pasta". És per això que els nous cartells incidiran especialment en allò que el banc dels aliments necessita.

Actualment, quaranta-dues famílies (que sumen unes 150 persones) s'aixopluguen al banc dels aliments, que en el darrer repartiment va proveir tota aquesta gent amb prop de dos-cents litres de llet, trenta quilos de pasta i un llarg etcètera d'aliments i productes de primera necessitat.