La reforma en els estatuts de les Càritas impulsada pel bisbe de Solsona, Xavier Novell, que exclou de la presa de decisions a qui no estigui confirmat ni vagi a missa, ha agafat de sorpresa els responsables de la Càritas Arxiprestal de Manresa, que no en sabien res. El director de Càritas Arxiprestal de Manresa -entitat que pertany a la diòcesi de Vic i, per tant, no es veu afectada per la reforma de Novell-, Jaume Espinal, s'ha mostrat convençut que la reforma del bisbe de Solsona "no s'acabarà aplicant aquí".

Espinal ha declarat a Regió7 que desconeix si les persones que formen part del consell de Càritas Manresa "han fet la confirmació o si van a missa", i s'ha mostrat contrari a demanar-los-ho: "no els ho he preguntat mai, ni ho penso fer", ha assegurat. Espinal, que preguntat per aquest diari ha aclarit que ell sí que ha rebut els sagraments inicials i va a missa de manera regular, assenyala que les persones de la junta de l'entitat que dirigeix "són gent creient, gent convençuda de la feina que fan, però ni em miro si coincidim a missa. Jo a la gent la miro als ulls", ha sentenciat.

En la mateixa línia s'ha expressat un dels membres que formen la junta de Càritas Manresa, Rufí Cerdan, qui ha assenyalat que "evidentment els que integrem i gestionem Càritas ens sentim Església i treballem amb parròquies, però no utilitzem cap paràmetre per mesurar el compromís i la fe. D'aquest tipus de termòmetres no en gastem". Cerdan ha afegit que aquests indicadors que demana comprovar el bisbe Xavier Novell -anar a missa o haver rebut els sagraments- "no em semblen necessaris per mesurar el nivell de fe i compromís amb l'Església".

Rufí Cerdan, que com Espinal, tampoc creu que aquesta reforma s'apliqui a Manresa, opina que la decisió del bisbe de Solsona denota "una pobresa d'esperit" i és pròpia d'un "catolicisme ranci".

Cerdan és del parer que "en aquests temps l'església té un paper molt actiu perquè la societat ho necessita, però la solidaritat amb els pobres no és només una opció de l'església". El membre del consell de Càritas Manresa lamenta que "hi hagi responsables de l'església que tinguin aquest comportament, i més ara que notem símptomes de canvi amb el nou papa Francesc, que aposta per una església més pobra i solidària".