Els boscos de casa nostra i la gestió que se'n fa tenen poc a veure amb els de països del sud del Mediterrani com Turquia, el Líban, Tunísia, Algèria i el Marroc. Ara bé, tots "més o menys compartim algunes problemàtiques en tema de desenvolupament rural, desertificació o incendis". Ho va explicar a aquest diari el director del CTFC, Denis Boglio, en la primera jornada d'una trobada amb representants de les esmentades regions del sud del Mediterrani.

La reunió es fa a Solsona aquesta setmana i busca traçar un seguit d'accions concretes per protegir els boscos davant l'impacte del canvi climàtic. "Avui hi ha aspectes del canvi que coneixem, però sabem que això no pararà i que el canvi climàtic d'aquí a 20 anys continuarà pressionant", explica Boglio. D'aquesta manera, el grup d'experts, creat per la FAO, busca "fer pressió ara perquè d'aquí a 20 anys encara tinguem boscos".

A diferència dels boscos europeus, als del Magreb i Turquia "aprofiten menys la fusta, amb la qual construeixen molt poc, però la ramaderia hi és extremadament important i, de fet, és el problema més gran que tenen allà: n'hi ha tanta que no es regenera el bosc". D'altra banda, el fet que en aquestes regions el 99% dels boscos siguin públics, fa que l'administració "tingui moltes més facilitats a l'hora d'aplicar les polítiques", a diferència dels boscos d'aquí, on cal associar tots els propietaris privats. Similituds i diferències en la composició i els aprofitaments dels boscos que aquests dies s'intercanvien per tal de traçar estratègies comunes davant l'amenaça global del canvi climàtic. Els 17 experts en forests que participen a la trobada han conegut l'activitat del CTFC, tant parlant amb els investigadors de la seva seu com per mitjà de visites de camp on, entre altres, coneixen qüestions relacionades amb incendis, monitoreig del canvi climàtic o plantacions de tòfones.