Solsona viurà una festa major lluïda. Amb una agenda atapeïda d'actes. La implicació de les entitats ha estat clau perquè mantingui el llistó i per acollir noves activitats. I és que aquest any les polítiques d'austeritat han tornat a planar sobre la partida que hi destina l'Ajuntament. El pressupost municipal per a la festa és de 70.000 euros. S'ha reduït el 12,5% respecte de l'any passat. Des de l'edició del 2005, però, la partida ha caigut més de la meitat.

Falten dues setmanes perquè Solsona s'engalani de festa. Serà quan el bestiari tradicional que la distingeix -i pel qual va rebre el reconeixement de festa d'interès nacional l'any 2008- tornarà a sortir al carrer i els solsonins s'emocionaran en veure'l dansar. En l'edició d'enguany, l'agenda d'activitats que acompanya els actes més antics ha aconseguit superar les retallades pressupostàries i la capital comarcal viurà uns dies intensos. "És un dels programes més complets dels darrers vuit anys", diu la regidora de Cultura, Sara Alarcón. Les entitats han estat el fonament per aconseguir que la festa major no decaigui. Se n'hi han implicat gairebé una quarantena.

Associacions de caire esportiu, per exemple, han organitzat més campionats. De fet, els actes previs donen el tret de sortida avui, amb el torneig de futbol sala. Una de les activitats noves és el Mototerra que organitza el Motor Club del Solsonès dissabte de la setmana que ve a Cal Roure. A part, les associacions són el motor de xerrades i diferents exposicions que tindran lloc els propers dies.

El consistori ha aconseguit reduir de 10.000 euros el pressupost perquè hi ha hagut una reducció en la despesa del castell de focs del 7 de setembre -el primer dia de la festa- i només s'utilitzarà la sala polivalent per als actes que no es desenvolupen a l'aire lliure. Fins l'any passat també es disposava del pavelló. Es destina la mateixa quantitat a orquestres, apartat que es va retallar el 2012. "Si hi destinéssim menys diners, la qualitat musical ja se'n ressentiria", afirma Alarcón. Es repetirà la fórmula de l'any passat de contractar companyies locals per a les activitats infantils. "Ens estalviem costos en el transport i potenciem les empreses d'aquí", afegeix. En aquest sentit, la Cobla Juvenil de Solsona també té un protagonisme especial. El pressupost de la festa major ha anat caient des del 2005, quan l'Ajuntament hi destinava 150.000 euros.