El bisbe de Solsona, Xavier Novell, es va mostrar ahir a favor del dret a l'autodeterminació de Catalunya -d'una manera "legal perquè sigui just i pacífic"-, si bé va insistir que l'Església no es pot posicionar al costat de cap opció política. Ho va dir en una entrevista amb Mònica Terribas al programaEl matí de Catalunya Ràdio, pocs dies després de la polèmica per demanar que no es permetés el repic de campanes coincidint amb la Via Catalana.

Novell és del parer que "és superior el dret a poder decidir el futur d'una nació que no pas el bé moral que pot suposar la unitat d'un estat". El bisbe va defensar la negativa a fer repicar les campanes pel fet que "l'església no ha de prendre posició sobre una de les possibles opcions que pot tenir la possible consulta".

El bisbe va explicar la "incomoditat" que va sentir durant la xiulada que va rebre en plena Festa Major de Solsona. Amb tot, va assegurar "entendre-ho" una mica. "La lectura que la gent en va fer, va ser: 'el bisbe de Solsona no deixa tocar les campanes, per tant és un espanyolista'", va afegir.

En la mateixa entrevista, Novell va admetre que quan era seminarista "tenia visions diferents a les actuals". Tal com va publicar aquest diari (vegeu edició del dimarts, 17 de setembre), Novell proposava l'opció de l'accés de les dones al ministeri ordenat o qüestionava la posició oficial de l'Església en qüestions de contracepció, entre d'altres qüestions. "Em vaig adonar que aquelles visions eren ideologitzades", mentre que "avui penso que sóc molt més fidel al que diu l'evangeli que abans", va asseverar.