L'Ajuntament de Sant Llorenç de Morunys ha impulsat la senyalització d'una ruta circular a l'entorn d'un dels conjunts històrics més singulars de la vall de Lord: el santuari de la Mare de Déu de Lord. L'itinerari, d'uns set quilòmetres de recorregut, "segueix la política de potenciar el públic familiar, com ja vam fer amb el camí verd", explica Jordi Rodríguez, representant de Sant Llorenç a l'associació de Turisme.

Rodríguez va detallar que aquest projecte, pressupostat en prop de 15.000 euros i ja executat, "no fa més que posar un valor i promocionar una ruta que ja és molt concorreguda" perquè és de les poques que tenen poc desnivell a la zona. L'itinerari, d'uns set quilòmetres, consta de dues parts. La primera va de la capital de la vall de Lord al santuari passant per l'ermita de Sant Serni del Grau i baixant de la Mola pel camí de Sant Jaume. A partir d'aquí hi ha l'opció que permet tornar fins a Sant Llorenç de Morunys vorejant la carena.

L'anada, de fet, segueix en bona mesura un itinerari similar al del Camí dels Bons Homes i la senyalització dóna opció de fer el tram conegut com el roc foradat (l'antic camí del santuari) o fer drecera passant per l'actual túnel. La iniciativa ha sorgit de l'Ajuntament de Sant Llorenç de Morunys i els prop de 15.000 euros que ha costat s'han finançat, en el 70%, per mitjà d'un ajut de la Generalitat. L'import restant l'assumirà l'Associació de Turisme.

Amb aquesta actuació, Rodríguez remarca que "disposem de prop de quinze quilòmetres de ruta senyalitzada apta per al públic familiar" i remarca que l'itinerari permet gaudir d'un ampli ventall d'elements del patrimoni cultural i natural de la zona. El projecte persegueix la mateixa filosofia que el camí verd, que voreja el Cardener.

El santuari de Lord és un dels punts d'interès més visitats de la zona. L'actual edifici, ubicat damunt un tossal que ofereix magnífiques vistes a l'embassament de la Llosa del Cavall i diferents serres de l'entorn, data del 1870. El setge de les tropes liberals al santuari (1835) va acabar amb la destrucció total de l'edifici anterior.